ZIUA MONDIALA A SAHULUI

Astăzi este marcată Ziua mondială a șahului – a celui mai genial și ”curat” joc intelectual. În calitate de Președinte al Federației de Șah al Republicii Moldova, aduc cele mai sincere felicitării cu acest prilej tuturor jucătorilor și amatorilor, urîndu-le performanțe în cadrul competițiilor naționale și internaționale.

Pe parcursul a 7 ani de cînd sînt Președinte al Federației, au fost înregistrate mai multe succese. În anul 2017, au fost organizate peste 50 de turnee locale și regionale. Șahiștii moldoveni au participat la 24 de competiții internaționale în cadrul cărora au obținut rezultate remarcabile. În prezent, Federația întrunește 33 de cluburi și asociații pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Pentru anul 2018, Federația națională preconizează 60 de competiții naționale, iar șahiștii urmează să participe la 30 de competiții internaționale, și în special, la Olimpiada Mondială de Șah, care va avea loc la Batumi (Georgia) în toamna anul curent și se va desfășura concomitent cu Congresul FIDE, la care eu voi participa în calitate de Președinte al Federației de șah. Tot acolo vor avea loc alegerile noului Preşedinte al FIDE.

Voi face tot posibilul ca șahul să devină idee națională, ca cît mai mulți oameni din țara noastră să practice acest sport minunat și respectat. În acest sens, o sarcină primordială rămîne implementarea șahului în școală și propagarea acestui sport în rîndurile copiilor.

Igor Dodon, Preşedine al R. Moldova