ZELENSKI A DISCUTAT CU MAIA SANDU DESPRE TRANSNISTRIA

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, s-au întîlnit miercuri la Tirana, în Albania, unde a avut loc summitul Ucraina-Europa de Sud-Est. Cei doi lideri au discutat despre situația din regiunea separatistă Transnistria și încercările Rusiei de a destabiliza Moldova, dar și despre viitorul comun al celor două state în cadrul Uniunii Europene. 

Într-o postare pe X, Zelenski a scris că a vorbit cu Maia Sandu despre Transnistria și eforturile președintelui Vladimir Putin de a destabiliza Republica Moldova. 

„În timpul întîlnirii noastre de la Tirana, președintele Maia Sandu și cu mine am discutat despre evoluțiile recente din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, despre eforturile Rusiei de a destabiliza regiunea și despre modalitățile eficiente de a contracara influența malignă a statului agresor.

De asemenea, ne-am axat pe funcționarea coridoarelor de export utilizate pentru transportul mărfurilor ucrainene pe teritoriul moldovenesc. Atît Ucraina, cît și Moldova aspiră să adere la Uniunea Europeană. Am convenit să continuăm să ne sprijinim reciproc pe această cale și să ne coordonăm eforturile”, a scris Zelenski. 

În cadrul aceleiași întîlniri, Maia Sandu a reiterat sprijinul Republicii Moldova pentru Ucraina în războiul cu Rusia. 

„În cadrul vizitei la Tirana, cu prilejul summitului Ucraina-Europa de Sud-Est, am avut o întîlnire cu Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, cu care am discutat despre rezistența continuă a Ucrainei în fața invaziei ruse și despre viitorul nostru comun în cadrul Uniunii Europene.

La doi ani de apărare eroică în fața agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Rusiei, am reconfirmat sprijinul hotărît al Moldovei pentru victoria Ucrainei și o pace durabilă. Chiar în aceste zile, un nou lot de ajutor umanitar, ce constă din echipamente electrice, medicale, sticlă și produse alimentare, a fost trimis spre orașul Mîkolaiiv. Moldova și cetățenii săi vor continua să facă totul ce le stă în puteri pentru a sprijini țara vecină, care rezistă invaziei ruse și astfel protejează și pacea noastră. Summitul de la Tirana a fost încă o oportunitate pentru Moldova de a se alătura apelurilor către comunitatea internațională de a spori sprijinul pentru Ucraina”, a scris președinta Republicii Moldova, pe Facebook. 

La reuniunea de la Tirana mai participă preşedinţii Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, Muntenegrului, Jakov Milatovic, Serbiei, Aleksandar Vucic, preşedinta Republicii Kosovo, Vjosa Osmani, premierii din Bosnia-Herzegovina, Bojana Kristo, şi Croaţia, Andrej Plenkovic, precum şi comisarul european pentru extindere, Oliver Varhely.

Summitul abordează implicaţiile războiului din Ucraina asupra regiunii balcanice şi ajutorul pe care această regiune îl poate oferi Kievului, inclusiv sprijinul militar.

Sursa: digi24.ro