ZBORUL MH17: PUTIN NU VA PUTEA EVITA O "CONVERSAŢIE", AFIRMĂ CANBERRA

Premierul australian, Tony Abbott, l-a avertizat pe preşedintele rus, Vladimir Putin, că nu va putea evita o "conversaţie" pe tema catastrofei zborului MH17 doborît în Ucraina, transmite AFP.

Tony Abbott a declarat că se va «confrunta» cu liderul de la Kremlin cu prilejul summitului G20 care va avea loc săptămîna viitoare la Brisbane.

Canberra a cerut Moscovei o întîlnire bilaterală cu această ocazie, însă Rusia nu a dat niciun răspuns pînă în prezent.

«Nu va putea evita o conversaţie într-un fel sau altul, vom avea o întîlnire bilaterală, pe un culoar ori într-un loc mai puţin oficial», a afirmat premierul australian citat în ediţia de joi a ziarului The Australian. «Doresc o adevărată întîlnire bilaterală imediat ce este posibil», a adăugat el.

După distrugerea în zbor, pe 17 iulie, a unui avion malaezian de pasageri în spaţiul aerian din estul Ucrainei, soldată cu moartea a 298 de persoane, dintre care 38 de australieni şi numeroşi olandezi, Tony Abbott are cuvinte dure la adresa liderului rus.

Mai multe ţări consideră că aparatul a fost victima unui tir cu rachete al separatiştilor proruşi, sprijiniţi de Moscova. La rîndul său, Rusia acuză Ucraina că se află la originea tirului.

Tony Abbott a adăugat, totuşi, că nu doreşte ca această problemă să umbrească summitul G20. Potrivit unor surse guvernamentale australiene, cei doi lideri s-ar putea întîlni cu ocazia summitului APEC desfăşurat luni la Beijing.

«Nu am de gînd să tulbur (summitul) G20 cu o dispută privată între Australia şi Rusia», a mai spus prim-ministrul.

Canberra doreşte să aducă la cunoştinţă Moscovei «cît este de important pentru Australia, Olanda, Malaezia şi pentru toate celelalte ţări care aveau cetăţeni la bordul (zborului) MH17 să obţină o cooperare deplină şi completă cu ancheta», a subliniat premierul Tony Abbott.

Premierul olandez, Mark Rutte, a sosit de curînd în Australia pentru a discuta despre această tragedie.

Potrivit raportului preliminar al Biroului olandez pentru securitate (OVV) însărcinat cu ancheta, avionul a fost lovit de numeroase proiectile «cu viteză mare». Raportul nu precizează însă originea acestor proiectile, mai scrie AFP.

Sursa: Agerpres