ZBORUL MH17: O INREGISTRARE VIDEO, ATRIBUITA SEPARATISTILOR, IN CARE ACESTIA SCOTOCESC PRINTRE OBIECTELE VICTIMELOR

Australia s-a declarat «dezgustată» vineri după ce a fost difuzată o nouă înregistrare care arată o pretinsă jefuire a efectelor pasagerilor zborului MH17, la exact un an de la doborîrea Boeing-ului malaezian în estul Ucrainei, relatează AFP.

Aeronava Boeing 777 de Malaysia Airlines a fost doborît la 17 iulie 20014 într-o zonă apropiată de linia frontului între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi. În această tragedie şi-au pierdut viaţa 298 de pasageri şi membri ai echipajului, dintre care majoritatea erau cetăţeni olandezi, plus alţi 38 de rezidenţi australieni sau din alte ţări.

Publicaţia Daily Telegraph din Sydney, care a difuzat această înregistrare vineri, susţine că aceasta ar fi fost realizată de separatişti din Doneţk şi că ar fi primit-o doar în această săptămînă.

În imaginile filmate de un amator se văd oameni înarmaţi, în uniforme de camuflaj, printre rămăşiţe şi trupuri, care deschid bagajele pasagerilor şi ale echipajului pentru a «sorta» conţinutul lor la sol «în căutarea unor obiecte de valoare», potrivit cotidianului australian.

«Este dezgustător să vizionezi această înregistrare (video)», care «confirmă informaţiile pe care noi le-am primit acum 12 luni şi anume că zborul MH17 al Malaysia Airilines a fost doborît cu o rachetă sol-aer», afirmă ministrul australian de externe, Julia Bishop.

În imagini, potrivit Daily Telegraph, apare un bărbat purtînd în jurul gîtului un ecuson cu însemnele autoproclamatei «republici populare» Doneţk.

Kievul şi Occidentul suspectează rebelii proruşi de doborîrea aeronavei malaeziene cu o rachetă sol-aer BUK, care le-a fost furnizată de Rusia. Moscova neagă categoric orice implicare în această catastrofă, atribuind părţii ucrainene responsabilitatea.

Premierul australian Tony Abbott a dezvelit vineri la Canberra o stelă în cadrul unei ceremonii comemorative la care au asistat 120 de rude ale victimelor.

«Astăzi ne amintim de morţii noştri şi le mulţumim celor care i-au adus acasă», a declarat şeful guvernului australian.

Într-o declaraţie radio anterioară, Tony Abbot a afirmat că înregistrarea video difuzată de Daily Telegraph atestă faptul că tragedia din estul Ucrainei «nu a fost un accident».

La scurt timp după tragedie, Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia nr.2166 în care cere ca toţi cei responsabili de catastrofă «să fie traşi la răspundere şi ca toate statele să coopereze pe deplin».

Malaysia, Olanda şi alte ţări au cerut crearea unui tribunal internaţional sub egida ONU, dar această variantă a fost respinsă de Rusia, ţară cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate şi care dispune de drept de veto, calificînd-o drept «contraproductivă».

Sursa: Agerpres