WASHINGTONUL FACE APEL LA PROGRESE "CONCRETE" IN APLICAREA PLANULUI DE PACE

Secretarul de stat adjunct american Victoria Nuland a făcut apel luni la progrese «concrete» în aplicarea planului de pace pentru estul Ucrainei, regiune care se confruntă de peste un an cu un conflict armat între forţele Kievului şi separatiştii proruşi.

Aflată într-o vizită la Moscova după o misiune la Kiev, Victoria Nuland a subliniat, după cum relatează AFP, că părţile responsabile de respectarea regimului de încetare a focului trebuie «să înceapă în mod real să pună în aplicare aspectul referitor la securitate, precum şi aspectele economic, politic şi umanitar» din acordul de pace Minsk-2, semnat în februarie în capitala belarusă.

«Am vorbit de măsuri concrete», a precizat secretarul de stat adjunct al SUA, după o întîlnire cu reprezentanţi ai diplomaţiei ruse, întîlnire care a avut ca subiect central situaţia din Ucraina.

La rîndul său, ministrul adjunct rus de externe Grigori Karasin a făcut apel la «un dialog real» între Kiev şi separatiştii proruşi în vederea reglementării definitive a conflictului.

În acelaşi timp, Ministerul rus de Externe a indicat într-un comunicat că «a fost obţinut un acord pentru continuarea contactelor ruso-americane pe subiectul Ucraina».

Vizita Victoriei Nuland la Moscova, despre care Kremlinul sugera anterior că este un semn al faptului că relaţiile dintre SUA şi Rusia s-ar putea îmbunătăţi, intervine la cîteva zile după cea a secretarului de stat american John Kerry la Soci (staţiune rusă la Marea Neagră), unde a avut discuţii în legătură cu situaţia din Ucraina cu omologul său rus Serghei Lavrov şi cu preşedintele Vladimir Putin.

În cadrul acestor discuţii, Moscova şi Washingtonul au manifestat primele semne de destindere după declanşarea conflictului din Ucraina, notează agenţia citată.

Sursa: Agerpres