Vladimir Putin a ordonat un armistițiu de Paşte

Rusia a anunţat, Sîmbătă, că îşi va înceta toate operaţiunile militare ca parte a unui „armistiţiu de Paşte” în Ucraina. Într-o postare pe Telegram a Kremlinului, Vladimir Putin afirmă că încetarea temporară a focului va dura de Sîmbătă de la ora 18:00 pînă Luni. Cu toate acestea, o alertă antiaeriană a fost declanşată la Kiev cu puţin timp după ora 17:00, autorităţile anunţînd un atac cu drone ruseşti. Cele două părţi au făcut însă Sîmbătă şi cel mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiului.
„Ghidată de considerente umanitare, astăzi, de la ora 18:00 pînă la miezul nopţii de Duminică spre Luni, partea rusă declară un armistiţiu de Paşte. Ordon ca toate acţiunile militare să fie oprite pentru această perioadă”, îi spune Vladimir Putin lui Valeri Gherasimov, şeful Statului Major.
Moscova spune că „presupune” că şi partea ucraineană „îi va urma exemplul”. Putin a adăugat că reacţia la „armistiţiul de Paşte” va arăta cît de sincere sunt capacitatea şi dorinţa Kievului de a participa la „negocierile de pace”.
„În acelaşi timp, trupele noastre trebuie să fie pregătite să respingă eventualele încălcări ale armistiţiului şi provocările inamicului, oricare ar fi acţiunile sale agresive”, adaugă şeful Kremlinului.
Ulterior, Ministerul rus al Apărării a anunţat că a dat instrucţiuni tuturor comandanţilor să înceteze focul de la ora 18:00, ora Moscovei, pe 19 Aprilie, pînă la ora 00:00, ora Moscovei, pe 21 Aprilie.
Nu este prima dată cînd se propune un „armistiţiu de Paşte”, notează Sky News. În 2022, la doar cîteva luni după ce Rusia şi-a lansat invazia la scară largă în Ucraina, a fost propus un armistiţiu între 21 şi 25 Aprilie. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a fost cel care a propus armistiţiul temporar pentru „deschiderea unor coridoare umanitare” şi crearea condiţiilor „pentru ieşirea în siguranţă a tuturor civililor care doresc să părăsească zonele de confruntare”. Cu toate acestea, acordul nu s-a materializat niciodată. În timp ce Ucraina a declarat că este de acord cu propunerea, Rusia a refuzat armistiţiul „pentru a nu le da o şansă naţionaliştilor de la Kiev”. Adjunctul reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a calificat propunerea drept „nesinceră” şi a afirmat că aceasta le va „oferi soldaţilor ucraineni mai mult timp pentru a se regrupa şi a primi arme”.












