Vladimir Putin a declarat că este favorabil unor negocieri directe de pace cu Ucraina

Preşedintele rus, Vladimir Putin, aflat sub presiunea Washingtonului, pentru a arăta disponibilitatea de a face pace în Ucraina, a propus, Luni, discuţii bilaterale cu Kievul, pentru prima dată în ultimii ani, şi s-a declarat deschis mai multor încetări ale focului după un armistiţiu de o zi de Paşte, relatează Reuters, potrivit News.Ro.

Putin a declarat că luptele au fost reluate după încetarea surprinzătoare a focului de 30 de ore, pe care a anunţat-o unilateral Sîmbătă. Ambele părţi s-au acuzat reciproc de încălcarea armistiţiului lui Putin, pe care Kievul l-a respins în mare parte încă de la început ca fiind o păcăleală.

Washingtonul a declarat că ar saluta o prelungire a armistiţiului. 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a solicitat ca acesta să fie prelungit cu o încetare a focului de 30 de zile, protejînd obiectivele civile.

Preşedintele american, Donald Trump, care a promis să pună capăt rapid războiului de trei ani, a reorientat politica SUA de la sprijinul său ferm acordat Ucrainei către acceptarea relatării Rusiei, cu privire la război, dar pînă în prezent a obţinut puţine concesii din partea Moscovei.

Luna trecută, Rusia a respins o propunere a lui Trump pentru o încetare a focului de 30 de zile, pe care Ucraina o acceptase. Oficialii americani au avut discuţii paralele cu ambele părţi în Arabia Saudită, dar acestea au convenit doar asupra unor pauze limitate ale atacurilor asupra ţintelor energetice, pe care se acuză reciproc de încălcare.

Vorbind cu un reporter al televiziunii de stat ruse, Putin a declarat că Moscova este deschisă pentru orice iniţiativă de pace şi se aşteaptă la acelaşi lucru din partea Kievului.

"Avem întotdeauna o atitudine pozitivă faţă de un armistiţiu, motiv pentru care am venit cu o astfel de iniţiativă, mai ales că vorbim despre zilele luminate de Paşte", a declarat Putin.

Întrebat despre armistiţiul de 30 de zile propus de Zelenski cu privire la obiectivele civile, el a spus: „Toate acestea sunt un subiect de studiu atent, poate chiar bilateral. Nu excludem acest lucru”.

Purtătorul său de cuvînt, Dmitri Peskov, a confirmat, ulterior, că Putin se referea la posibilitatea unor discuţii directe cu Ucraina. Se ştie că cele două părţi nu au avut astfel de discuţii de la un efort de pace eşuat în primele luni ale războiului, în urmă cu trei ani.

„Atunci cînd preşedintele a spus că este posibil să se discute problema de a nu lovi ţinte civile, inclusiv bilateral, preşedintele a avut în vedere negocieri şi discuţii cu partea ucraineană”, a declarat Peskov, potrivit agenţiei de ştiri Interfax.

Zelenski a declarat, Luni dimineaţă, că forţele sale au fost instruite să continue să reflecte acţiunile Armatei ruse.

„Natura acţiunilor Ucrainei va rămîne simetrică: încetarea focului va fi întîmpinată cu încetarea focului, iar loviturile ruseşti vor fi întîmpinate cu propriile noastre lovituri în apărare. Acţiunile vorbesc întotdeauna mai tare decît cuvintele”, a spus el pe reţeaua de socializare X.

Atît Trump, cît şi secretarul de stat Marco Rubio au anunţat, Vineri, că Washingtonul ar putea renunţa complet la negocierile de pace din Ucraina dacă părţile nu fac mai multe progrese în cîteva zile. Trump a fost mai optimist duminică, afirmînd că „sperăm” că cele două părţi vor ajunge la un acord „în această săptămînă”.

Rusia nu a renunţat încă la nici una dintre cererile sale majore, inclusiv ca Ucraina să cedeze toate teritoriile pe care Putin susţine că le-a anexat şi să accepte neutralitatea permanentă. Ucraina susţine că acest lucru ar echivala cu o capitulare şi ar lăsa-o fără apărare dacă Moscova ar ataca din nou.

Întrebat despre remarcile lui Trump privind un posibil acord de pace în curînd, Peskov a declarat în cadrul unei teleconferinţe zilnice cu reporterii: "Nu vreau să fac niciun comentariu chiar acum, mai ales cu privire la calendar. Preşedintele Putin şi partea rusă rămîn deschişi căutării unei soluţii paşnice. Continuăm să lucrăm cu partea americană şi, bineînţeles, sperăm că această muncă va da rezultate.”

Deşi duminică nu au existat alerte de raid aerian în Ucraina, forţele ucrainene au raportat aproape 3 000 de încălcări ale încetării focului din partea Rusiei, cele mai puternice atacuri şi bombardamente fiind observate de-a lungul părţii Pokrovsk a liniei frontului, a declarat Zelenski mai devreme luni.

Ministerul rus al Apărării a declarat, duminică, că forţele ucrainene au tras de 444 de ori asupra poziţiilor ruseşti şi a afirmat că a numărat peste 900 de atacuri ucrainene cu drone, precizînd, de asemenea, că au existat morţi şi răniţi în rîndul populaţiei civile.