VLAD FILAT: TIMP DE 4 ANI GUVERNAREA A REUŞIT SĂ DUBLEZE BUGETUL ŞI SĂ CREASCĂ ECONOMIA CU 20%

Actuala guvernare a reuşit în 4 ani de cînd este la putere să dubleze bugetul de stat şi cel naţional, dar şi să atragă mai multe investiţii şi să asigure o creştere de 20% a economiei. Cu toate acestea ţara are nevoie de reforme radicale, deoarece dezvoltarea statului este un proces continuu. Despre aceasta a vorbit preşedintele Partidului Liberal Demcorat, Vlad Filat, unul din liderii Coaliţiei Pro Europene, în cadrul emisiunii „Politica” de la postul TV7.

„Am preluat o ţară într-o criză fără precedent sub aspect economic, fără nici o perspectivă. Peste 4 ani avem o ţară în plin proces de integrare europeană, cu o etapă importantă deja trecută – parafarea Acordurilor cu Uniunea Europeană. Am finalizat Planul de acţiuni cu UE şi avem perspectiva ca anul viitor să avem regim abolit de vize. Pînă la alegeri îl vom avea. Toate aceste realizări au presupus şi presupun reforme complicate”, a subliniat politicianul.

Vlad Filat a amintit că realizările s-au produs în condiţii complicate. „În aceşti 4 ani au avut loc mai multe alegeri, parlamentare şi locale, mult timp n-am avut preşedinte, ceea ce însemna risc permanent de alegeri. Am avut o concurenţă politică nejustificată. Am avut inundaţii, secetă, însă dincolo de acestea, acum, sub aspect economic vedem bugetul de stat şi bugetul public naţional dublate. Avem investiţii de peste 7 miliarde de lei, pe cînd atunci cînd am preluat ţara aveam investiţii de circa 1 miliard de lei”, a afirmat liderul liberal-democraţilor.

Pe de altă parte, sondajele arată că oamenii sînt dezamăgiţi de situaţia din Moldova, iar Vlad Filat consideră că aceasta se întîmplă deoarece guvernarea nu a promovat proiectele reuşite. „Ne-am pierdut în lupte intestine. Trebuie să avem un comportament prin care să arătăm ce se face bun. Am asigurat o creştere economică de peste 20%, în medie cu 5% anual a PIB-ului. Este necesar să facem o evaluare, să acţionăm pe viitor ca să avem rezultat. Avem nevoie de monitorizare nu doar din interior. Trebuie să ne monitorizeze şi partenerii din exterior, dar şi societatea civilă, şi presa din ţară”, a opinat politicianul.

Vlad Filat a menţionat că nu s-au dus pînă la capăt unele reforme, inclusiv în domeniul anticorupţiei şi justiţiei. El a comunicat că la şedinţa Consiliului Coaliţiei s-a discutat despre votarea pachetului format din 5 proiecte de legi care au menirea să asigure reformele în aceste domenii. De asemenea, politicianul a spus că sînt necesare reforme care să asigure transparenţa în sistemul bancar, iar pînă la sfîrşitul anului va fi adoptată legislaţia necesară în acest sens. Cît ţine de modificarea sistemului electoral, politicianul nu crede că aceasta se va face pînă la alegerile parlamentare din 2014. Pentru modificarea sistemului electoral a fost solicitată opinia Comisiei de la Veneţia în adresa căreia a fost trimis un proiect de lege cu privire la sistemul electoral mixt.