VLAD FILAT – SURPRIZA KREMLINULUI PENTRU MOLDOVENI!

De la vectorul pro-românesc și pro UE la cel pro-rus. Ăsta-i ordinul?

Autor: Mihai CONȚIU

Pe data de 17 Mai, Igor Dodon, liderul PSRM, a dat de veste că mai mulți lideri ai partidelor din opoziție au avut o întrevedere, în cadrul căreia a fost abordată varianta propunerii unui candidat unic la alegerile prezidențiale. Liderul socialist nu i-a pîrît, adică nu le-a dat numele, dar a spus că această adunare politică de taină a fost inițiată și moderată de către jurnalista Natalia Morari.

Două zile mai la vale, adică pe data de 19 Mai, versata jurnalistă Morari a publicat imagini de la această întrevedere. În concordanță cu imaginile vomate public, ”sub moderarea” Nataliei Morari, au fost observați Tudor Ulianovschi, fost ministru de Externe al fostului Guvern condus de ”democratul liber” Pavel Filip, Ion Chicu, fost premier și lider al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Igor Dodon, fosta bașcană Irina Vlah, deputatul neafiliat Gaik Vartanean, care a aderat la Partidul „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN), fondat de primarul Capitalei Ion Ceban și ”al vostru Vlad Filat”, fost și actual lider al PLDM.

Pe lîngă aceștia, la această întrunire politico-strategică, au mai participat politologul Ian Lisnevschi, fostul vice-ministru de Externe Valeriu Ostalep, ex-ministrul Justiției Stanislav Pavlovschi și avocata Fulga Grabovschi. Aceștia din urmă au avut rolul de „observatori”, dacă e să dăm crezare asigurărilor răbufnite de către Morari.

Reamintim că toate aceste persoane s-au bulucit la solicitarea Nataliei Morari ca să screamă responsabil varianta identificării unui candidat unic la alegerile prezidențiale. Asta s-a întîmplat în contextul în care, pînă acum, și-au anunțat candidaturile președinta Maia Sandu, Andrei Năstase și unul dintre participanții la șueta politică moderată de Morari – Tudor Ulianovschi. Asta s-a întîmplat în condițiile în care Renato Usatîi și Ion Chicu au declarat că iau în considerare posibilitatea de a candida la funcția de șef al statului, acesta din urmă, după cum ați reținut, fiind și participant la pășunea ”secero-ciocanică” pro-rusească născută de Morari.

Pentru mulți, participarea lui Vlad Filat la această reuniune pe placul Kremlinului poate fi surprinzătoare, dar nu și pentru noi, cei care i-au urmărit cu echidistanță toate driblingurile politice. Ca premier ”proeuropean”, Filat s-a încîrdășit cu Plahotniuc, Ilan Șor și alții ca să jefuiască Țara după ”normele, valorile și principiile rackeților ruși”. După ieșirea din pușcăria în care l-a îmbrîncit fostul lui complice, Plahotniuc, Filat a revenit la șefia PLDM cu mesaje unioniste românești și proeuropene. Treptat, s-a dezbrăcat de ele, cînd a constatat că românii și europenii nu mai pot avea nici un dram de încredere în bolboroselile lui politice. Cu toate acestea, Filat continuă să mai dejecteze europenește, spunînd că el vrea o altfel de integrare în UE decît Maia Sandu.

Despre ce fel de integrare europeană mai poate vorbi Filat atîta timp cît participă la identificarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale împreună cu selecta prezență pro-rusă de la întrevederea fluierată de către Natalia Morari?

Pasul pro-rusesc făcut acum de către Vlad Filat e similar ca cel făcut de Iurie Roșca, atunci cînd și-a dat jos straiul românesc unionist cîntînd Kazaciocul. Astfel, Filat, odată expirat în context proeuropean, devine util Kremlinului. Să fie vorba de un ordin constrîngător primit de la ”grănicerii ruși”? Vom mai vedea și auzi!