VICTORIE CLARA A STINGII RADICALE SYRIZA

Grecia va părăsi UE?

Partidul stîngii radicale din Grecia, Syriza, a obţinut duminică o victorie clară asupra partidului conservator aflat la putere, rămînînd în pragul majorităţii absolute, o situaţie care îl obligă să găsească sprijin pe viitor, comentează AFP.

Cele două partide cu care este posibilă o alianţă sînt foarte diferite: proeuropenii de centru stînga din Potami (Rîul) şi Grecii independenţi, naţionalişti.

Ambele au avertizat deja că refuză să participe la un guvern unde celălalt este prezent.

Potami (Rîul)

Înfiinţat în aprilie 2014, partidul proeuropean doreşte să reprezinte în Grecia drumul bunului-simţ. El a reuşit să se afirme, obţinînd doi eurodeputaţi, din totalul de 21 pentru Grecia, la alegerile pentru Parlamentul European desfăşurate în mai.

Fondatorul său este o fostă vedetă de televiziune, Stavros Theodoroakis, care împărtăşeşte cu Syriza convingerea că este necesară o renegociere a datoriei Greciei, însă fără preţul ieşirii din zona euro.

"Vom sprijini eforturile depuse pentru menţinerea Greciei în Europa", a declarat Stavros Theodoroakis duminică, după ce partidul său s-a clasat la egalitate cu formaţiunea de inspiraţie neonazistă Zori Aurii, pe locul al treilea, cu 17 deputaţi.

În perioada campaniei, el a afirmat că dacă, "potrivit sondajelor, 55% dintre greci vor ca Potami să participe la guvernare, nu vom amîna acest moment".

Pentru Stavros Theodoroakis, trebuie să aibă loc o discuţie legată de problema datoriei Greciei "şi nu este vorba doar de o problemă greacă".

Duminică însă, el a atras atenţia că nu va participa la un guvern care include "antieuropeni", referindu-se foarte clar la Grecii independenţi.

Grecii independenţi (ANEL)

Partidul a fost înfiinţat în plină criză, de Panos Kammenos, 49 de ani, un disident din Noua Democraţie a actualului premier conservator, Antonis Samaras.

În decembrie, acest partid puternic marcat la dreapta şi foarte suveranist a ajutat obiectiv Syriza să obţină alegerile parlamentare care l-au adus duminică la putere, abţinîndu-se să voteze pentru candidatul la preşedinţia ţării prezentat de Samaras.

Acest blocaj a antrenat dizolvarea parlamentului de la Atena.

Publicitatea de campanie a formaţiunii ANEL îl arăta pe Kammenos într-un magazin de modelism, dînd sfaturi unui băieţel cu numele de Alexis cum să se joace trenuleţul său electric.

De asemenea, Kammenos a acuzat în timpul campaniei că persoane apropiate guvernului Samaras au încercat să mituiască doi dintre deputaţii săi pentru a-i convinge să voteze în favoarea candidatului la preşedinţie.

ANEL ar fi mulţumit să facă parte dintr-o coaliţie condusă de Syriza, însă nu este sigur că invitaţia va veni. În orice caz, Panos Kammenos a menţionat duminică seară că respinge ideea de a guverna alături de Potami.

Grecii independenţi vor dispune de 13 locuri în viitorul Parlament, mai precizează AFP.

Samaras îşi recunoaşte înfrîngerea

Premierul grec, Antonis Samaras, şi-a recunoscut duminică seară înfrîngerea în alegerile legislative, telefonînd liderului formaţiunii Syriza, Alexis Tsipras, pentru a-i adresa felicitări, a făcut cunoscut o sursă din cadrul biroului lui Tsipras, citată de AFP. "Felicitări", a spus Antonis Samaras în acest apel, potrivit cărora Syriza devansează cu şapte puncte Noua Democraţie, partidul premierului conservator. "Politica are bucuriile şi necazurile ei", i-a răspuns Alexis Tsipras mulţumindu-i.

Tsipras va negocia cu finanţatorii o "nouă soluţie viabilă"

Liderul partidului stîngii radicale Syriza, Alexis Tsipras, a declarat duminică seară că "poporul grec a scris istorie" şi "lasă austeritatea în urma lui" după ce a oferit formaţiunii sale victoria în alegerile parlamentare, transmite AFP.

"Este un semn important pentru Europa care se schimbă", a adăugat Alexis Tsipras în faţa miilor de persoane adunate în faţa Universităţii din Atena. "Verdictul poporului grec înseamnă sfîrşitul troicii", structura de supervizare a economiei elene, condusă de UE, BCE şi FMI, şi care s-a angajat din 2010 să îi împrumute aproximativ 240 de miliarde de euro în schimbul unui sever program de austeritate.

În plus, el a anunţat că vrea "să negocieze" cu finanţatorii internaţionali ai ţării o "nouă soluţie viabilă care să fie benefică pentru toţi".

"Noul guvern va fi pregătit să colaboreze şi să negocieze pentru prima dată cu partenerii noştri o soluţie justă, viabilă, durabilă, care să fie benefică pentru toţi", a declarat Alexis Tsipras. El a mai afirmat că nu va exista nicio "confruntare" şi că Grecia "va decepţiona toate Casandrele din interiorul şi exteriorul ţării" care mizează pe un eşec.

"Fără promisiuni iluzorii", cere preşedintele Bundesbank

Preşedintele băncii centrale germane, Jens Weidmann, a îndemnat partidul stîngii radicale Syriza, cîştigător detaşat al legislativelor desfăşurate duminică în Grecia, "să nu facă promisiuni iluzorii" concetăţenilor săi, scrie AFP.

"Aşteptările mele nu sînt cu siguranţă hotărîtoare, dar sper că noul guvern grec nu va face promisiuni iluzorii pe care ţara nu şi le poate permite", a declarat Jens Weidmann pentru postul public de televiziune ARD.

De asemenea, el şi-a exprimat speranţa că "vor fi tratate problemele structurale din administraţie, finanţe publice, dar şi din economie", după primele rezultate parţiale care indică un larg avans al partidului Syriza.

Scrutinul este supravegheat cu mare atenţie de partenerii europeni ai Atenei, îngrijoraţi din cauza dorinţei Syriza de a renegocia "cu fermitate" enorma datorie a Greciei şi a sfida în mod inedit programele de austeritate impuse de Uniunea Europeană.

În legătură cu o eventuală reducere a datoriei Greciei, Jens Weidmann a reamintit că "au avut loc deja două". "Pentru mine, este important ca finanţele publice greceşti să fie consolidate pe termen lung. Atît timp cît nu este cazul, o nouă reducere a datoriei va oferi numai un răgaz temporar", a subliniat el.

Pentru viitorul apropiat, Jens Weidmann a apreciat că Grecia "va continua să rămînă tributară unui program de ajutor". Aceasta implică faptul că "angajamentele (Atenei faţă de creditorii săi) să fie respectate", a adăugat preşedintele Deutsche Bundesbank.

Stînga din Grecia înregistrează o victorie asupra austerităţii

Liderul formaţiunii greceşti Syriza, Alexis Tsipras, a declarat că cei cinci ani de austeritate, ''umilinţe şi suferinţă'' impuşi de creditorii internaţionali s-au încheiat odată cu victoria partidului său în scrutinul legislativ desfăşurat duminică în Grecia, potrivit EUObserver.

După numărarea a peste 99% dintre voturile exprimate, Syriza a obţinut 36,3% din sufragii, cu 8,5% mai multe decît partidul Noua Democraţie (al premierului Antonis Samaras), şi ar urma să deţină 149 din cele 300 de locuri în parlamentul de la Atena.

Tsipras va avea convorbiri cu formaţiunea Grecii Independenţi care, la fel ca Syriza, se opune unui acord de asistenţă internaţională din partea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional.

Deşi nu va avea o majoritate absolută în parlament, Tsipras va conduce primul guvern din zona euro decis să renunţe la măsurile de austeritate bugetară promovate de guvernul Samaras şi impuse Greciei ca o condiţie a asistenţei financiare internaţionale în 2010.

"Grecia lasă în urmă o austeritate catastrofică, teama şi autoritarismul, cinci ani de umilinţe şi suferinţă'', a spus Tsipras în faţa miilor de susţinători strînşi duminică noaptea în centrul Atenei după anunţarea rezultatelor alegerilor legislative.

Victoria partidului Syriza marchează respingerea în Grecia a modelului promovat de cancelarul german Angela Merkel pentru economiile din zona euro, adaugă EUObserver.

În discursul său după anunţarea victoriei formaţiunii Syriza, Alexis Tsipras a promis să coopereze cu liderii ţărilor din zona euro pentru ''o soluţie corectă şi reciproc avantajoasă'', dar a precizat că mai presus de orice vor fi cetăţenii greci. "Principala noastră prioritate este ca ţara şi poporul nostru să îşi recapete demnitatea pierdută'', a explicat liderul Syriza.

Sursa: Agerpres

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:07
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:37