”Viata omeneasca in Rusia nu are valoare”, declara, intr-un interviu, parasutistul rus care a dezertat de pe frontul din Ucraina
Interviu realizat de Raquel Villaecija pentru EL MUNDO şi preluat de RADOR.
Parașutistul rus Pavel Filatiev a devenit celebru cînd, după ce a luptat două luni în Ucraina, a părăsit războiul și a fugit din Rusia. Exilat la Paris, își povestește experiențele într-o carte, ”Zov”, care apare acum în spaniolă (Galaxia Gutenberg), și pentru ale cărei drepturi s-a confruntat chiar și cu ONG-ul care l-a scos din țară.
Reporter: A trecut aproape un de la începerea războiului. Cine îl cîștigă?
Pavel Filatiev: Am spus mereu că acest război nu va fi cîștigat de nimeni și că va fi doar o pierdere pentru ambele țări. În domeniul militar, s-au înregistrat mici avansuri atît de o parte, cît şi de cealaltă. Ucrainenii au avut succes pentru că sunt bine organizați și și-au apărat bine teritoriul. Să vorbim despre victorie? Nu cred. Nu există nici un mare succes din Rusia. În acest an a avut o evoluție mică. Doar mii de morți, de o parte și de cealaltă, și în Ucraina vieți distruse dincolo de linia frontului. Nimeni nu a cîștigat nimic.
Reporter: În cartea dvs., vorbiţi despre incompetență și haos în Armată. Mai sunt soldați care gîndesc ca d-voastră?
Pavel Filatiev: Toată lumea gîndeşte la fel. Dacă luăm mesajul propagandei rusești, vom crede că totul este în regulă, dar mulți soldați nu cred asta. În lanțul de comandă sunt oameni care nu cunosc situația de pe teren și repetă ceea ce spun superiorii lor. Ei trăiesc într-o lume separată de cea a soldaților.
Reporter: Ce valoare are pentru acești comandanți viaţa soldaților?
Pavel Filatiev: Niciuna. În general, în Rusia, viața omenească nu are prea multă valoare și, odată cu războiul, acest lucru se înrăutățește. Pentru comandanți, viața soldaților nu are o utilitate anume.
Reporter: În cazul masacrelor care au fost comise (Bucea, Izium…), credeți că vreunul dintre comandanții Armatei a dat ordin de masacrare a civililor?
Pavel Filatiev: Nu cred că a existat vreun ordin. Este mai mult o problemă generală, de disciplină și organizare. Unitățile care se aflau în Bucea veneau din Est și au fost multe crime și violențe chiar printre soldații. Cred că comandanții lor au închis ochii la ceea ce făceau. Dar în cadrul Armatei există universuri diferite.
Reporter: Ce părere aveţi despre Putin?
Pavel Filatiev: Poziția mea este clară, mai ales din 2012, cînd a revenit la putere. Este ceva ce nu ar fi trebuit să se întîmple niciodată. Putin este un dependent de putere și amenințările pe care le-a făcut la adresa restului lumii sunt legate de asta.
Reporter: Există opoziție față de el în țară? Impresia este că populaţia îl susţine.
Pavel Filatiev: Nu este așa. Există o propagandă care răspîndește ceea ce interesează Statul, și anume că este susținut. Cînd eram în Armată, am criticat Guvernul și unul din doi a fost de acord cu mine. Ar fi doar 10% care cred că Putin are dreptate în acest război. Apoi sunt oameni care evită să ia poziții. Dar sunt sigur că oamenii nu îl susțin pe Putin.
Reporter: În cartea dvs., povestiţi cele două luni petrecute pe front. Ce a fost cel mai rău?
Pavel Filatiev: Cînd ne-am înrolat în Armată, am primit pregătire pentru a rezista psihologic la tot felul de situații. Prin urmare, nu sunt afectat de luptă sau moarte. Ceea ce m-a frapat a fost conștientizarea că aceasta a fost o invazie. Mi-am dat seama că a fost ceva inutil și cei care au suferit cel mai mult au fost ucrainenii. Asta a început să mă apese.
Reporter: Aţi abandonat războiul pentru că nu credeţi în el sau pentru că aţi fost rănit?
Pavel Filatiev: Cînd a început, nu prea știam ce se întîmplă, dar dacă m-ar fi întrebat înainte dacă vreau să particip la o invazie a Ucrainei, aș fi refuzat, nu de frică, ci pentru că am convingeri. Mi-a luat zile, săptămîni, să înțeleg că eram într-un război. Deci nu puteam pleca de la o zi pe alta. Am ajuns la concluzia că trebuie să părăsesc războiul, mort sau rănit. A trebuit să fiu internat, așa că am avut noroc.
Reporter: Nu menționaţi asta în cartea d-voastră. Aţi ucis ucraineni: soldați, civili?
Pavel Filatiev: Cînd am decis să scriu despre experiența mea, nu am vrut să mă arăt ca un erou, ci să-mi dau cu părerea și să-mi povestesc experiența. Pe front, de cele mai multe ori nu știm ce se va întîmpla cu noi, iar în războiul modern 90% dintre oamenii care mor nu fac acest lucru dintr-o lovitură de pușcă, ci din artilerie sau aviație. Nu vezi oamenii pentru că sunt la mare distanță. Nu știi dacă ai ucis pe cineva sau nu.
Reporter: Cum este viața d-voastră în exil?
Pavel Filatiev: Viața pe care am avut-o în Rusia înainte de război a fost mai confortabilă decît cea pe care o am acum. În afară de latura romantică pe care pare să o aibă Parisul, trăiesc cu multă incertitudine și totul este necunoscut, nu am o viață de vis, ci multe probleme în fiecare zi și mă simt nesigur.
Reporter: Ai primit ameninţări?
Pavel Filatiev: Să spunem că nu am protecție și nu mă simt în siguranță.
Reporter: Credeţi că, într-o zi, cineva va plăti pentru acest război?
Pavel Filatiev: Acest război va fi foarte discutat și judecata și nu va fi în favoarea lui Putin, principalul vinovat. Cea mai bună soluție ar fi ca societatea rusă să-l judece pe Putin pentru că a provocat acest război, deși acest lucru este puțin probabil să se întîmple. Putin va muri din cauze naturale și sunt și elite în țară care ar împiedica să fie judecat. Pentru ca societatea rusă să se poată reforma, rușii trebuie să fie cei care îi judecă pe cei responsabili.