VENITURILE DIN VINZAREA SERVICIILOR DE TELEFONIE FIXA AU CRESCUT

Piaţa serviciilor de telefonie fixă a revenit pe o creştere de 4,5 la sută, în primul trimestru al anului 2015, după ce şase ani consecutiv vînzările au fost într-o scădere continuă, pe fondul unei diminuări nesemnificative a numărului de abonaţi.

Cifra de vînzări pe acest segment de piaţă a depăşit, în ianuarie-martie, suma de 264 milioane de lei, faţă de 253 milioane de lei în perioada similară a anului precedent, precizează un comunicat al Serviciului de presă al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Piaţa serviciilor de telefonie fixă s-a aflat în declin şase ani, constată experţii. Astfel, în anul 2008 vînzările au scăzut cu 5,8 la sută faţă de 2007, în anul 2009 – cu 12,7% în raport cu anul anterior. În 2010 reducerea vînzărilor a fost nesemnificativă, de respectiv 0,7%, datorită majorării cu aproape 11 la sută a tarifelor pentru traficul internaţional. Declinul din anul 2011, cînd vînzările au scăzut cu 14 la sută, a fost cel mai semnificativ din ultimii ani, după care ritmul scăderii s-a diminuat simţitor. În primele trei luni ale anului trecut vînzările serviciilor de telefonie fixă au scăzut cu 9 la sută.

Telefonia fixă a început să piardă teren după dezvoltarea în ascensiune rapidă a telefoniei mobile şi lansarea unor pachete mai atractive de către companiile care oferă aceste servicii, precum şi dezvoltarea serviciilor voce prin reţeaua Internet. Pe de altă parte, tarifele la convorbirile telefonice fixe nu au fost modificate de mai mulţi ani pentru a fi aliniate la costuri.

Urmare a tendinţelor globale şi regionale, pe piaţa serviciilor de telefonie fixă în primul trimestru 2015 a continuat diminuarea numărului de abonaţi pe acest segment, apreciază ANRCETI. Astfel, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, numărul de abonaţi a scăzut cu 7,4 mii, pînă la 1,2 milioane. În consecinţă, rata de penetrare a serviciilor de telefonie fixă la 100 de locuitori, s-a diminuat, faţă de finalul anului 2014, cu 0,2 la sută şi a constituit 34 la sută.

În primul trimestru, traficul total de voce în reţelele de telefonie fixă a scăzut faţă de primul trimestru al anului 2014, cu 16,7 la sută şi a însumat aproximativ 587 milioane de minute.

Potrivit raportului privind evoluţia pieţei de comunicaţii electronice, lansat la sfîrşitul lunii aprilie 2015 de către ANRCETI, „veniturile provenite din vînzarea serviciilor de telefonie fixă vor scădea cu 10 la sută”.