”Vedetele” penale ale săptămînii trecute

Rizea și sursele lui. Există dosare penale conexe?

Mihai CONȚIU

Săptămîna trecută, pe plan intern, s-au derulat două acțiuni care trebuia să aibă loc cu mult, mult timp în urmă. Aici ne referim la ridicarea mandatului de deputat al lui Ilan Șor și expulzarea în România, în sfîrșit!, a fostului parlamentar român Cristian Rizea, care fusese condamnat definitiv de către instanțele românești, în 2019, la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare, pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. În cele ce urmează, vom aborda strict cazul lui Rizea, iar asta deoarece despre mafiotul Șor și clanul lui politico-banditesc am tot scris.

După cum bine se știe, ca să scape de pușcărie, Rizea, în 2017, s-a refugiat în Republica Moldova, și-a inventat o oarecare ascendență originară moldovenească și, absolut ilegal în raport cu legile moldovenești, a primit cetățenie moldovenească, ca urmare a protecției de care se bucura din partea lui Vladimir Plahotniuc, iar în luna Mai 2018 a primit și pașaport moldovenesc pe numele Cristian Mihai. Pe data de 2 Noiembrie 2020, fostul președinte Igor Dodon a emis un decret prin care i-a fost retrasă cetățenia moldovenească dobîndită ilegal.

Rizea a aderat, inițial, la o formațiune politică rusofilă intitulată Partidul ”NOI”. Mai apoi, fugarul penal român a anunțat înființarea unui nou partid, ”naționalist și proeuropean”, intitulat pompos și megaloman Partidul Politic ”Moldova, Rizea și Poporul”.

După ce i-a fost retrasă cetățenia, Rizea a fost o prezență constantă și extrem de virulentă, agresivă în spațiul public, printr-o așa-zisă emisiune video, pe You Tube, intitulată Spovedania lui Rizea. În acest format, el și-a dobîndit o oarecare notorietate prin ”dezvăluirile șocante” pe care le făcea în You Tube, în chip de ”mare luptător” cu corupția și cu cei corupți, dar și de, chipurile, ”mare apărător al drepturilor tuturor moldovenilor nevoiași”.

Demn de reținut este faptul că se străduia să lase impresia că el îi acuza de banditism și de corupție pe absolut toți cei luați în vizor de el, indiferent de afilierile lor politice, numai că lucrurile nu erau chiar așa cum dorea el să pară. Prin abordări ”selective”, el se mai dădea și la Plahotniuc și la cei din anturajul lui, numai că, ulterior, ”îi albea” adică îi punea într-o lumină pozitivă.

Surse românești și locale confirmă realitatea că Rizea era în tandem inclusiv cu Vladimir Andronachi, împreună cu care, s-a scris și în publicațiile moldovenești, îi șantajau pe cei cu bani și le făcea lobby contra unor sume considerabile, chiar și de zeci de mii de euro. Acesta era scopul suprem al așa-zisei emisiuni Spovedania lui Rizea! Asta explică și luxul extraordinar și sfidător în care trăia! În stilul practicilor lui Plahotniuc,

Rizea ataca și soțiile ori amantele unora într-un mod destul de obscen, iar asta tot în scop de șantaj. El nu vorbea normal în fața camerelor de luat vederi, ci insulta, înjura și amenința de parcă scuipa. Făcea toate astea în contrast cu o ținută vestimentară scumpă și cu un trabuc în mînă, pe care-l afișa ostentativ.

Personal, nu i-am urmărit nici o ”emisiune” de-a lui, dar m-am documentat ulterior. Oricum, știam din care cerc al politicii și serviciilor secrete românești vine. Încă de la începutul ”etalării lui publice”, o sursă de încredere de la București m-a asigurat că va ajunge sigur în pușcăriile românești. În urmă cu două luni, aceeași sursă mi-a comunicat că ”drumul lui Rizea spre România a fost asfaltat”.

”Dezvăluirile lui șocante” îi indicau clar surse de informare din mediile politice, interlope, rusești, anumiți oameni din SIS, serviciile secrete românești etc. După fuga protectorului său Plahotniuc, Rizea i-a rămas pe mai departe complice nu numai lui, ci și apropiaților fugarului rămași în Țară. Plahotniuc, se știe bine, a fost foarte apropiat de mafia PSD din România, care l-a protejat și finanțat, la nivel de Stat, atunci cînd oligarhul era conducătorul absolut, din umbră, adică neoficial, al Republicii Moldova.

În acele vremuri, Plahotniuc a făcut numeroase afaceri tenebroase, în particular și la nivel de Stat, cu mafia PSD de la guvernare din România, mai cu seamă atunci cînd Liviu Dragnea decidea totul. Pentru buna ei funcționare, din această schemă colaboraționistă nu puteau lipsi ofițeri de încredere, loiali, din cadrul serviciilor secrete românești, dar și din SIS, ca să ne oprim doar la aceste două entități instituționale.

PSD român nu a dorit ca Rizea să facă pușcărie în virtutea unor vechi complicități. Prezența lui în Republica Moldova și protecția din partea lui Plahotniuc a fost o proiecție colaterală a dorinței lui Liviu Dragnea și a lui Plahotniuc de a transforma Republica Moldova într-un paradis fiscal al tuturor nelegiuiților din aceste două Țări. Se credeau veșnici la Putere.

Relațiile lui Rizea cu anumite structuri rusești sunt (au fost) o proiecție rezultată din conexiunea unor grei din PSD cu aceleași structuri. Aproape cert e că Rizea nu a fost luat în serios de către ruși, ci, poate, folosit ”prin deviație”, mai cu seamă în voluntarismul lui de a crea tulburări sociale.

Sursele lui din zonele politice și interlope locale sunt derivate din ”patronarea” acestora de către Plahotniuc și fostul lui anturaj din România.

Au fost numeroase episoade în care Rizea ”excela” prin intervenții favorabile președintei Maia Sandu și PAS, ceea ce era un contrast paradoxal – Rizea pro-rus din start, prin chiar prima lui opțiune politică, iar Sandu și PAS diametral opuși lui în angajamentele politice proeuropene!

Prin această strategie a lui, Rizea s-a gîndit că poate-poate ”va fi solicitat” de PAS și astfel să-i reușească o infiltrare, așa cum cred și acum că i-a reușit Domnicăi Manole la CC, ori să compromită imaginea Maiei Sandu și a PAS prin asocierea cu un condamnat penal într-o Țară europeană, România, dar și cu un pro-rus indiscutabil.

După expulzarea lui în România, ținîndu-se seamă de întreg contextul arătat, precum și de alte numeroase implicări, se pun cîteva întrebări absolut justificate:

Au fost intentate dosare penale conexe prezenței ilegale a lui Rizea în Republica Moldova în calitate de cetățean moldovean?

Au fost identificați și cercetați complicii lui moldoveni, cei șantajați de el și cei care au acceptat să-l plătească ilegal pentru a-i lăsa în pace?

Au luat în calcul procurorii moldoveni inculparea penală a lui Rizea pentru nelegiuirile săvîrșite pe teritoriul Republicii Moldova, condamnarea lui definitivă de către instanțele moldovenești și trimiterea deciziilor instanțelor de judecată către autoritățile românești pentru ca Rizea să-și ispășească alte noi condamnări în România?

E greu de crezut că cineva o să dorească să ofere vreun răspuns la aceste întrebări, iar asta pentru că ramificațiile sunt multiple și chiar periculoase. Pentru unii!