Valuri de crime in masa de Anul Nou Lunar in SUA

Anul Nou Lunar a adus un val sumbru de omoruri în masă în toată America. 39 de persoane au fost ucise în 6 evenimente separate, începînd cu 4 Ianuarie, informează mediafax.

11 persoane au fost ucise în timp ce întîmpinau Anul Nou Lunar într-o sală de dans populară printre americanii asiatici în vîrstă. 7 muncitori agricoli chinezi și latino-americani au fost uciși în mijlocul golfului Half Moon Bay din California. O mamă de 17 ani și copilul ei au fost împușcați mortal într-un atac care a ucis 6 persoane din cinci generații ale familiei sale.

În timp ce toate cele trei atacuri s-au desfășurat în ultimele zile în California, oamenii din Statele Unite se resimt din cauza crimelor în masă din primele săptămîni ale anului 2023, relatează The Associated Press.

„În cele din urmă, există, pur și simplu, prea multe arme în această țară și trebuie să existe o schimbare. Acesta nu este un mod acceptabil pentru o societate modernă de a trăi și de a-și conduce afacerile”, a declarat președintele Consiliului de supraveghere al comitatului San Mateo, Dave Pine, în urma împușcăturilor de la ferma de ciuperci, la 48 de kilometri Sud de San Francisco. ”Inimile noastre sunt frînte”.

Veștile sumbre din Half Moon Bay au venit în timp ce californienii încă încercau să proceseze carnagiul din weekend de la clubul de dans de societate din Monterey Park, o comunitate asiatică americană plină de viață la marginea estică a orașului Los Angeles.

În ultimii ani, americanii au învățat să suporte atacurile armate în biserici și magazine alimentare, concerte și parcuri de birouri, precum și în casele prietenilor și vecinilor. Violența poate proveni din ura față de alte comunități, nemulțumiri în cadrul unei comunități, secrete în cadrul familiilor și amărăciune între colegi.

O bază de date a crimelor în masă a The Associated Press, USA Today și Northeastern University arată că anul 2023 a avut un început mortal, cu 39 de persoane ucise în 6 evenimente începînd cu 4 Ianuarie, cînd un bărbat din Utah, investigat, dar niciodată acuzat pentru o plîngere de abuz asupra copiilor din 2020, și-a împușcat și ucis soția, mama acesteia și cei cinci copii ai lor înainte de a se sinucide.

Baza de date arată că 2.793 de persoane și-au pierdut viața în omoruri în masă – cele care implică patru sau mai multe victime, cu excepția ucigașului – din 2006.

În cazul împușcăturilor de Sîmbătă seară din Monterey Park, 11 persoane au murit și alte 9 au fost rănite cînd un bărbat de 72 de ani a deschis focul la Star Ballroom Dance Studio, la doar cîteva ore după ce zeci de mii de petrecăreți au umplut străzile din apropiere pentru festivitățile de Anul Nou Lunar. Omul înarmat s-a sinucis în timp ce Poliția se apropia de duba sa a doua zi.

Suspectul în vîrstă de 67 de ani în cazul împușcăturilor din Half Moon Bay a fost arestat în parcarea unei Secții de Poliție. În ambele cazuri, anchetatorii încă încearcă să afle ce a alimentat împușcăturile.

„Nici măcar nu am avut timp să îi plîngem pe cei pierduți în împușcăturile teribile din Monterey Park. Violența armată trebuie să înceteze”, a declarat Pine. ”Status quo-ul nu poate fi tolerat”.