URSULA VON DER LEYEN A AJUNS LA KIEV, UNDE MARCHEAZĂ „ZIUA EUROPEI” ALĂTURI DE VOLODIMIR ZELENSKI

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit la Kiev, unde se va întîlni cu preşedintele Volodimir Zelenski şi va marca „Ziua Europei”, în timp ce la Moscova Vladimir Putin sărbătoreşte Ziua Victoriei cu o paradă nostalgică în Piaţa Roşie, transmite News.ro.

Ucraina va sărbători, în schimb, „Ziua Europei” alături de ţările din Uniunea Europeană la care speră să adere, rupînd tradiţia de pînă acum, cînd marca şi ea Ziua Victoriei asupra nazismului din cel de-al Doilea Război Mondial tot la 9 Mai. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat însă luni că de-acum încolo Ucraina va marca Ziua Victoriei la 8 Mai, alături de celelalte ţări europene, în timp ce la 9 Mai va sărbători Ziua Europei.

Capitularea Germaniei naziste a avut loc la 8 mai, dar, din cauza diferenţei de fus orar, Moscova - şi ţările din fostul spaţiu sovietic - a marcat dintotdeauna acest eveniment la 9 mai.

„Mă bucur că m-am întors la Kiev, acolo unde valorile care ne sînt dragi sînt apărate în fiecare zi. Aşa că este un loc atît de potrivit pentru a sărbători ziua Europei”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter, în condiţiile în care vine pentru a cincea oară în capitala ucraineană de la începutul agresiunii ruse, din februarie 2022.

„Salut decizia preşedintelui Zelenski de a face din 9 Mai Ziua Europei şi aici, în Ucraina”, a adăugat von der Leyen în postarea de pe Twitter, care este însoţită de o fotografie în care merge zîmbind, însoţită de oficiali, pe lîngă un tren staţionat într-o gară.

Sursa: digi24.ro