URSII PANDA SE CONFRUNTA CU UN NOU PERICOL

Încălzirea globală poate dăuna considerabil urşilor panda, care locuiesc în China şi mai sînt numiţi urşi de babmus (Ailuropoda melanoleuca). Noile cercetări au arătat că încălzirea globală poate lovi nu doar în o specie separată de animale, ci în tot lanţul ecologic, ceea ce va conduce la urmări catastrofale.

După cum comunică Discovery, aplicînd diferite modele climaterice, savanţii au descoperit cum ridicarea temperaturii aerului va acţiona asupra a trei soiuri de bambus din regiune. Rezultatele au arătat că majoritatea acestor plante firave nu vor rezista. Regiunea răspîndirii bambusului poate să se micşoreze cu mai mult de 80%. Dar anume el constituie 99% din alimentaţia acestor urşi, care au ajuns la

limita supravieţuirii – în toată lumea au rămas circa 1600 de pande, care locuiesc în condiţii naturale.

Jack Lu, ecolog la Universitatea din Michigan, consideră că urşii panda mai pot fi salvaţi, „însă doar în cazul în care se vor întreprinde măsuri urgente”. Colegul său Terry Rut atrage atenţia la un aspect mai larg: „Mai mulţi biologi consideră că există riscul dispariţiei multor specii. Şi dacă problema urşilor panda va atarge atenţia – va fi fantastic”.

Unul din scenariile păstrării pandelor constă în cultivarea unor specii de bambus, rezistente la temperaturi înalte. Dar şi aici există un pericol - aceste soiuri pot să nu conţină suficiente substanţe nutritive.