UN SEISM CU MAGNITUDINEA DE 8 GRADE S-A PRODUS ÎN IRAN

Un cutremur cu magnitudinea de 8 grade s-a produs, pe 16 aprilie, în sud-estul Iranului, seismul - soldat pînă acum cu cel puţin 40 de morţi - fiind resimţit în întreaga regiune a Golfului Persic şi în Asia de Sud.

Epicentrul seismului a fost localizat în apropierea oraşului iranian Saravan, din sud-estul ţării. Agenţia de presă Reuters a anunţat că seismul, avînd magnitudinea de 8 grade, s-a produs marţi la ora 10:44 GMT în Iran, în apropiere de graniţa cu Pakistanul, potrivit Centrului de studii geofizice din SUA (USGS). Potrivit USGS, cutremurul a fost resimţit pînă la New Delhi şi în oraşe din regiunea Golfului, precum Dubai şi Bahrein. Seismul s-a produs la o adîncime de 15,2 kilometri. Seismul puternic din Iran înregistrat marţi survine la o săptămînă după un altul, soldat cu aproximativ 40 de morţi în sud-vestul ţării.

În ciuda relaţiilor bilaterale tensionate, SUA s-au oferit să ofere sprijin Iranului în urma cutremurului de marţi, soldat cu zeci de răniţi în această ţară. De asemenea, autorităţile de la Washington sînt dispuse să ajute şi Pakistanul, o altă ţară ale cărei relaţii cu SUA sînt dificile, unde s-a resimţit cutremurul ce a avut epicentrul în Iran şi care se confruntă cu un bilanţ şi mai grav, cel puţin 40 de persoane fiind ucise. După seismul din anul 2003, soldat cu 26.000 de morţi, Iranul a acceptat ajutorul oferit atunci de SUA. La fel a procedat şi Pakistanul în anul 2005, cînd un cutremur a provocat 73.000 de morţi în provincia Kashmir.