„UN PAS ESENȚIAL PENTRU ADERAREA LA UE”

Ucraina și R. Moldova îşi deschid şapte noi puncte de trecere a frontierei comune

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, şi omologul său ucrainean, Denîs Şmîhal, au participat vineri, în format de videoconferinţă, la ceremonia de semnare a protocoalelor interinstituţionale pentru deschiderea a şapte noi puncte de trecere a frontierei dintre cele două state care se pregătesc de negocieri de aderare la Uniunea Europeană, transmite News.ro.

În discuţia cu omologul de la Chişinău, prim-ministrul Ucrainei, Denîs Şmîhal, s-a referit la impactul favorabil pentru diversificarea comerţului bilateral şi consolidarea în continuare a „Coridoarelor de solidaritate” spre Uniunea Europeană. Timp de mai bine de un an, circa 1,6 milioane de tone de produse agricole ucrainene au tranzitat Republica Moldova.

„Este o victorie comună, iar angajamentul nostru este să progresăm împreună pe calea integrării în UE. Semnarea de azi a protocoalelor referitoare la organizarea punctelor comune de control la trecerea frontierei moldo-ucrainene constituie un pas esenţial spre aderarea la UE”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean în discuţia cu omologul său ucrainean, relatează NewsMaker.

De asemenea, oficialii au convenit să promoveze în continuare dialogul bilateral şi să intensifice colaborarea pe segmentul securităţii regionale.

Cei doi premieri s-au referit şi la proiecte comune de infrastructură, între care demararea lucrărilor de construcţie a podului Coşăuţi – Iampil, precum şi la creşterea capacităţii de transportare şi stocare a gazelor naturale în ţara vecină.

 

Noile puncte de trecere a frontierei

Cît despre noile puncte de trecere a frontierei, acestea vor fi:

  • Briceni – Rossoşani;
  • Criva – Mamalîga;
  • Giurgiuleşti – Reni;
  • Larga – Kelmenţî;
  • Palanca – Maiaki-Udobnoe;
  • Pervomaisc – Kuciurgan;
  • Platonovo-Goianul Nou.

Sursa: digi24.ro