Un numar record de migranti continua sa traverseze Canalul Minecii spre Regatul Unit

Un număr record de migranţi continuă să traverseze Canalul Mînecii la bordul unor ambarcaţiuni nesigure, aproape 6.000 ajungînd în Marea Britanie în primele şase luni ale anului 2021, relatează dpa, potrivit agerpres.

Bărbaţi, femei şi copii continuă să înfrunte pericole reale traversînd Strîmtoarea Dover, pe o distanţă de 33 de kilometri, în bărci de cauciuc, în pofida promisiunii ministrului de Interne britanic Priti Patel de a face acest traseu „neviabil”.

Cifra totală pentru întreg anul 2020 ar putea fi depăşită în termen de două luni dacă numărul de traversări raportate în Iulie şi August anul trecut se va repeta şi anul acesta, a informat agenţia de ştiri Press Association.

Ministerul de Interne britanic a declarat că traversările sunt „complet inacceptabile” şi a afirmat că şi-a „dublat” eforturile alături de autorităţile franceze pe timpul Verii, prin creşterea patrulelor pe plajă, schimbului de informaţii şi investiţii în acţiunile de supraveghere.

Un număr tot mai mare de migranţi fac această călătorie periculoasă plecînd din Franţa la bordul unor ambarcaţiuni de mici dimensiuni în pofida faptului că ruta a făcut numeroase victime.

În Octombrie, o familie kurdo-iraniană cu copii mici a murit cînd barca pe care se afla s-a scufundat în largul coastei franceze.

Press Association, care a urmărit şi analizat traseul migranţilor în ultimele 18 luni, a raportat că peste 5.900 de persoane au reuşit să ajungă în Marea Britanie la bordul unor ambarcaţiuni pînă acum în acest an.

În total, 8.417 au făcut călătoria pe tot parcursul anului 2020, o cifră de patru ori mai mare decît în 2019.

În Iunie 2021, aproape 2.200 de persoane au fost reţinute după ce au traversat Canalul Mînecii, un nou record care depăşeşte cifra de 1.951 raportată în Septembrie 2020.

Numărul raportat în Iunie 2021 a fost de trei ori mai mare decît cel din Iunie 2020, o tendinţă care, dacă s-ar repeta în Iulie, ar depăşi totalul traversărilor pentru întreg anul 2020 pînă la sfîrşitul acestei luni.