Un individ care a făcut parte dintr-o celula a gruparii Stat Islamic a fost arestat in Marea Britanie. Membrii gruparii ar fi ucis 27 de ostatici

Un bărbat acuzat că a făcut parte dintr-o celulă celebră a grupării Stat Islamic – Beatles – care a ucis 27 ostatici, inclusiv jurnalişti şi lucrători umanitari, a fost arestat pentru terorism în Marea Britanie, transmite BBC.

Aine Davis a aterizat pe aeroportul Luton, după ce a fost eliberat dintr-o închisoare din Turcia, unde ispăşea o pedeapsă de şapte ani şi jumătate pentru apartenenţă la grupul terorist. 

În timpul procesului său, Davis a negat că ar face parte din celula supranumită Beatles din cauza accentelor britanice ale membrilor. 

Davis se află în custodia Poliţiei. 

El a fost arestat în legătură cu infracţiuni prevăzute de Legea privind terorismul din 2000, inclusiv strîngerea de fonduri şi deţinerea de articole în scopuri teroriste. 

Se crede că celula "Beatles" a fost formată din patru membri – despre care se crede că toţi au crescut în Vestul Londrei –, care s-au oferit voluntari pentru a lupta pentru Stat Islamic în Siria şi au ajuns să păzească ostatici occidentali. 

Aceştia au fost porecliţi de ostatici drept "Beatles", după celebra trupă, din cauza accentelor lor englezeşti. 

Autorităţile americane au declarat că gruparea a ucis 27 de ostatici, decapitînd mai mulţi dintre ei. Videoclipuri cu aceste crime au fost trimise în întreaga lume, provocînd indignare. 

Înainte de a se radicaliza, Davis a fost condamnat pentru infracţiuni legate de droguri şi a fost închis în 2006 pentru posesie de armă de foc. 

După ce s-a convertit la islam, şi-a schimbat numele în Hamza şi l-a întîlnit pe Mohammed Emwazi, poreclit Jihadi John de către mass-media. 

Cei doi făceau parte dintr-un grup care a radicalizat musulmanii care locuiau în Londra. Davis a părăsit Regatul Unit pentru a se alătura SI în 2013. 

Davis a fost arestat în apropiere de Istanbul în 2015 şi a fost condamnat de un Tribunal turc doi ani mai tîrziu pentru că a fost un membru de rang înalt al unei organizaţii teroriste. 

La procesul său, Davis a recunoscut că îl cunoştea pe Emwazi pentru că se ruga în aceeaşi moschee din Vestul Londrei, dar a negat că ar fi fost prietenul acestuia sau membru al grupului "IS Beatles". 

Se spune că acţiunile grupului ar fi dus la moartea a patru ostatici americani – jurnaliştii James Foley şi Steven Sotloff şi lucrătorii umanitari Kayla Mueller şi Peter Kassig –, a lucrătorilor umanitari britanici David Haines şi Alan Henning şi a jurnaliştilor japonezi Haruna Yukawa şi Kenji Goto. 

Emwazi a fost ucis în Siria în 2015. Ceilalţi doi membri ai grupului se află în custodie în SUA după ce au fost capturaţi de forţele kurde din Siria în 2018. 

Alexanda Kotey ispăşeşte o condamnare pe viaţă, iar El Shafee Elsheikh urmează să fie condamnat luna aceasta în SUA, după ce a fost găsit vinovat în Aprilie. 

Kotey a pledat vinovat de opt infracţiuni, inclusiv de luare de ostatici letală şi conspiraţie pentru sprijinirea teroriştilor, în timp ce Elsheikh a fost găsit vinovat de acuzaţii care includeau luarea de ostatici letală şi conspiraţie pentru crimă, în urma unui proces. 

Ambii bărbaţi au fost decăzuţi din cetăţenia britanică în 2018.