Un fost procuror general mexican este suspectat in cazul disparitiei fara urme a 43 de studenti, in urma cu 8 ani

Oficialii mexicani au efectuat, Vineri, prima arestare la nivel înalt în cazul faimoasei dispariții a 43 de studenți în 2014, acuzîndu-l pe Jesus Murillo, fost procuror general, de mai multe infracțiuni și de cele mai grave încălcări ale drepturilor omului din Mexic, pe care autoritățile le-au numit „crimă de stat”, relatează Reuters.

Fostul procuror general Jesus Murillo a fost ridicat de la domiciliul său din Mexico City, fiind acuzat de mai multe fapte, printre care dispariția unor persoane, tortură și obstrucționare a Justiției, în dosarul de răpire și dispariție a studenților din statul Guerrero.

Murillo va fi încarcerat într-un penitenciar din Mexico City, au spus autoritățile. La cîteva ore de la reținerea acestuia, un judecător a eliberat alte 83 de mandate de arestare pentru militari, polițiști, oficiali din Guerrero și traficanți de droguri, toți implicați în acest caz.

În timpul mandatului din perioada 2012-2015, Murillo a condus investigația extrem de criticată a dispariției studenților de la Colegiul Profesoral Rural Ayotzinapa. Rămășițele a doar trei studenți au fost găsite și identificate, iar întrebările continuă să bîntuie societatea mexicană.

Experți internaționali au criticat ancheta oficială ca fiind plină de erori și abuzuri, inclusiv torturarea martorilor.

Președintele Andres Manuel Lopez Obrador a preluat mandatul în 2018, jurînd că va lămuri ce s-a întîmplat. Administrația lui Lopez Obrador a încercat, din 2020, să aresteze un alt fost oficial de top, Tomas Zeron, cerînd Israelului, anul trecut, să-l extrădeze.

Arestarea lui Murillo a avut loc la o zi după ce un înalt responsabil cu drepturile omului din Mexic, Alejandro Encinas, a numit disparițiile drept „crimă de stat”, cu implicarea oficialilor locali, statali și federali.

„Ce s-a întîmplat? O dispariție a băieților în acea noapte, pusă la cale de autorități guvernamentale și grupurile criminale”, a declarat Encinas într-o conferință de presă. Autoritățile de atunci au orchestrat o mușamalizare, a spus Encinas, inclusiv modificarea scenelor crimei și ascunderea legăturilor dintre autorități și criminali. Murillo a preluat cazul „Ayotzinapa” în 2014 și a numit constatările anchetei drept „adevărul istoric”.

Potrivit acelei versiuni, o bandă locală de traficanți de droguri i-a confundat pe studenți cu membri ai unui grup rival, i-a ucis, le-a incinerat trupurile într-o groapă și au aruncat apoi rămășițele într-un rîu. Un grup de experți internaționali a urmărit cazul, iar ONU a denunțat detenții arbitrare și tortură în timpul anchetei.

„Adevărul istoric” a devenit în cele din urmă sinonim cu corupția în regimul condus de Președintele Pena Nieto, pe măsură ce furia creștea în lipsa unor răspunsuri.

Murillo, care anterior fusese deputat federal și guvernator al statului Hidalgo, și-a dat demisia în 2015, pe măsură ce criticile au crescut cu privire la gestionarea cazului. Avocatul părinților celor dispăruți, Vidulfo Rosales, a cerut Guvernului să facă mai multe arestări.

„Au mai rămas multe de făcut pînă să credem că acest caz a fost rezolvat”, a declarat Rosales pentru televiziunea mexicană.