Un cutremur devastator a lovit Grecia si Turcia

Un puternic seism cu magnitudinea 7 s-a produs Vineri în Marea Egee și a fost resimțit atît în Turcia, cît și în Grecia, au anunțat centrele seismologice locale și internaționale, informează Reuters, potrivit agerpres.

Numeroase persoane au ieşit pe străzile oraşului de coastă Izmir din Turcia după acest cutremur de pămînt, potrivit unor martori. Imagini publicate de radioteleviziunea publică turcă, TRT Haber, arată ruinele unei clădiri care s-a prăbuşit în centrul oraşului Izmir.

Autoritatea turcă pentru administrarea dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă (AFAD) a precizat că seismul a avut magnitudinea de 6,6, în timp ce Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (US Geological Survey- USGS) a anunţat că magnitudinea acestui cutremur a fost de 7. Seismul s-a produs în jurul orei 11:50 GMT şi a fost resimţit de-a lungul litoralului turcesc de la Marea Egee şi în partea Nord-vestică a Mării Marmara. Epicentrul cutremurului a fost plasat la 17 kilometri în largul coastelor provinciei Izmir, la o adîncime de 16 kilometri, au anunţat reprezentanţii AFAD.

Specialiştii de la USGS au anunţat că seismul s-a produs la o adîncime de 10 kilometri şi că epicentrul său s-a aflat la o distanţă de 33,5 kilometri de regiunile de coastă ale Turciei.

Rezidenţii din Samos, o insulă cu o populaţie de 45.000 de locuitori, au fost îndemnaţi să se îndepărteze de zonele de coastă, a precizat Eftyhmios Lekkas, directorul Organizaţiei elene pentru planificare antiseismică, pentru postul Skai TV din Grecia.

„A fost un cutremur foarte mare, cu greu am putea avea altul mai mare”, a declarat oficialul elen.

Ali Yerlikaya, guvernatorul din Istanbul, unde cutremurul a fost de asemenea resimţit, a anunţat că deocamdată nu există relatări despre producerea unor pagube materiale în metropola turcă.

Conform unor relatări iniţiale, seismul a fost resimţit şi în Capitala Greciei, Atena.