Un chinez a fost executat pentru uciderea a doi voluntari la o bariera anti-COVID-19

Un bărbat a fost executat Joi, în Sud-Vestul Chinei, pentru uciderea, în Februarie, a doi voluntari care făceau de pază la o barieră anti-COVID-19, a anunţat Curtea Supremă chineză, informează AFP.

Ma Jianguo a fost condamnat la moarte pe 1 Martie de un Tribunal din provincia Yunnan, a informat Curtea Supremă pe reţelele sociale.

El a fost găsit vinovat de dublă omucidere, pe 6 Februarie, a unor voluntari ce supravegheau intrarea într-un sat în perioada de restricţionare a deplasărilor din cauza epidemiei.

Ma Jianguo, în vîrstă de 24 de ani, potrivit mass-media chineze, se afla la volanul unui autoturism atunci cînd a izbucnit o dispută între pasagerii săi şi voluntarii care le interziceau să intre în sat.

Victimele au fost înjunghiate de mai multe ori în abdomen, potrivit Curţii Supreme.

Condamnatul mai fusese închis pentru răniri intenţionate, potrivit aceleiaşi surse.

China a luat măsuri radicale pentru a combate noul tip de coronavirus, apărut în provincia centrală Hubei la sfîrşitul anului trecut, aminteşte AFP. Capitala provinciei, Wuhan, a fost plasată în carantină, începînd cu 23 Ianuarie, pentru două luni şi jumătate.

În paralel, pe întreg teritoriul Chinei au fost impuse restricţii de circulaţie. De atunci, sute de persoane au fost urmărite pentru încălcarea acestor reglementări, dar şi pentru răspîndirea de zvonuri sau pentru că au ascuns faptul că erau contaminate.

Executarea lui Ma Jianguo este prima care a fost raportată ca avînd legătură cu o infracţiune corelată cu pandemia.

China nu publică numărul de execuţii care au loc în fiecare an în ţară, însă organizaţii pentru apărarea drepturilor omului îl evaluează la mai multe mii.