UN ASTEROID CARE TRECE ÎN FIECARE AN PRIN APROPIEREA PĂMÎNTULUI AR FI DE FAPT O BUCATĂ DIN LUNĂ

Asteroidul Kamo'oalewa, a cărui orbită în jurul Soarelui este similară cu cea a Pămîntului, s-ar putea să fie o bucată din Lună care s-a desprins în urma unui impact masiv, potrivit unei noi simulări.

Kamo'oalewa, care înseamnă „fragmentul oscilant” în hawaiiană, este o bucată de rocă cu diametrul între 40 și 100 de metri care trece prin apropierea Pămîntului (la o distanță de maxim 14,4 milioane de kilometri de planeta noastră) în fiecare an în luna aprilie, scrie Live Science.

De cînd obiectul a fost descoperit în 2016, oamenii de știință s-au întrebat despre originile acestei roci stranii și au fost surprinși cînd o analiză realizată în 2021 a arătat că compoziția asteroidului este similară cu cea a Lunii.

Un studiu publicat în octombrie 2023 în revista Communications Earth & Environment arată că este posibil ca impactul cu un asteroid antic să fi aruncat obiectul pe traiectoria sa din prezent și sugerează că ar putea să mai fie și alte bucăți din Lună care plutesc prin Sistemul Solar.

Astronomii au observat două proprietăți neobișnuite la Kamo'oalewa care i-au motivat să continue să investigheze asteroidul. În primul rînd, fiind un „cvasi-satelit” al Pămîntului, este atît de aproape de planeta noastră încît pare să se învîrtă în jurul ei, cu toate că de fapt orbita sa este în jurul Soarelui.

În al doilea rînd, din calculele cercetătorilor reiese că asteroidul va rămîne „aproape” de Pămînt timp de milioane de ani, în timp ce multe dintre celelalte obiecte se apropie de planeta noastră ne părăsesc după doar cîteva decenii.

Analizînd lumina emisă și absorbită de asteroid, cercetătorii au ajuns la concluzia că este cel mai probabil compus din roci lunare.

Astronomii au simulat impactul unui asteroid cu Luna și forțele gravitaționale care ar acționa asupra bucăților care s-ar desprinde în urma impactului și au descoperit că există posibilitatea ca o parte din aceste roci să ajungă pe o orbită în jurul Soarelui.

Înainte de simulare, oamenii de știință se așteptau ca orice material care s-ar desprinde din Lună să cadă înapoi tot pe suprafața satelitului nostru natural ori să cadă pe Pămînt.

Următorul pas pentru astronomi este să înțeleagă condițiile care au făcut ca bucata de rocă să se învîrtă în jurul Soarelui și cînd a avut loc impactul.

Sursa: digi24.ro