Un adolescent german a ucis o bătrînă evreică în România și a transmis crima în direct pentru ”prietenii” naziști de acasă

Adolescentului german acuzat că a ucis, pe o stradă din Mediaș, o femeie de 74 de ani și a rănit grav un bătrîn de 81 de ani a fost condamnat la 14 ani de închisoare.

Momentul uciderii femeii, dar și atacul sîngeros asupra octogenarului au fost transmise live pe o rețea de socializare la care aveau acces extremiști din afara României care plăteau pentru a fi spectatorii unor cruzimi fără margini.

Procesul adolescentului german s-a judecat la Tribunalul Sibiu, iar sentința, care nu este definitivă, a fost dată pe 8 August 2023.

Povestea adolescentului H.N.L. este dramatică. Mama lui, consumatoare de droguri, nu s-a putut îngriji de el, băiatul fiind preluat de autoritățile germane și ulterior de un ONG. Pentru că nu reușise să se integreze deloc în comunitate, reprezentanții ONG-ului care îl avea în grijă au decis să-l trimită în România, în plasament, la o familie din Dumbrăveni, județul Sibiu.

Avea aproape 12 ani cînd a ajuns la în România. O perioadă lucrurile păreau că merg cum trebuie, băiatul avea profesori plătiți de ONG-ul respectiv, mergea la cluburi specifice vîrstei și lua tratament. Nu avea voie însă să dețină un telefon mobil și nici să aibă acces la internet. Situația s-a schimbat cînd aceste instrumente i-au fost necesare la școală, iar mama lui, cu care ținea legătura telefonic, a fost de acord să primească și un telefon mobil.

De aici s-a declanșat o adevărată nebunie. Cumva a ajuns într-o comunitate online extrem de periculoasă cu orientări neonaziste, sataniste, xenofobe, cu pedofilii, deprinzînd, de asemenea, plăcerea de a schingiui sau chiar ucide animale și a dezvoltat ură față de necunoscuți ori față de mulțime, așa cum se arată în rechizitoriu.

Ca să fie primit în această comunitate extremistă și violentă, adolescentul a fost pus să filmeze atrocități. Cu cît erau mai oribile faptele, cu atît avea șanse mai mari să acceadă în vîrful ierarhiei. Acesta a fost motivația care l-a determinat pe adolescentul german să curme viața unor oameni.

A omorît o bătrînă pe care a atacat-o pe stradă și a filmat tot

Prima victimă a fost un octogenar pe care l-a împins pe scări și apoi l-a tăiat cu cuțitul în zona gîtului, dar și la încheietura mîinii. A doua victimă a fost o femeie de 70 de ani, despre care avea reprezentarea că aparține unei anumite etnii. A atacat-o pe o stradă din Mediaș și a ucis-o. Ambele fapte au fost transmise live chiar de către băiat printr-un apel telefonic pe aplicația Telegram, ororile fiind urmărite de membrii grupării extremiste, care plăteau bani grei să asiste la așa ceva.

”Conform propriei declarații date pe parcursul procesului penal, ca să poată accede la aceste grupări, trebuia să bată pe cineva grav, să-l ucidă sau să incendieze pe cineva; putea obține o poziție mai avansată în grup şi dacă ar fi produs bombe, arme sau droguri, însă conform declarației sale de la instanţă, fiind minor, îi era mai greu de realizat aceste lucruri. În acest scop al avansării în ierarhia grupării din care făcea parte şi care avea peste 4.500 de membri după crima pe care a comis-o tocmai în 12.04.2022 asupra victimei și după această fapta de omor, a ajuns în primii zece”, se arată în rechizitoriu.

Cei doi vîrstnici nu au fost singurele victime. Adolescentul pusese ochii pe un băiat de vîrstă apropiată, dar acesta a reușit să fugă înainte să fie atacat.

H.N.L. și-a recunoscut faptele, el fiind acuzat, pe lîngă omor calificat și tentativă de omor calificat, și pentru pornografie infantilă și efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată.

Judecătorii au fost șocați de actele de o violență extremă de care era acuzat adolescentul de 17 ani.

”Inculpatul, deşi este o persoană tînără, fiind minor în vîrstă de doar 17 ani (la data săvîrșirii faptelor), a acționat cu discernămînt şi a săvîrșit infracţiunile cu o voinţă atroce de epurare etnică şi pentru un scop greu de acceptat într-o societate democratică, acela de a accede în ierarhia unor formațiuni xenofobe, rasiste, tendinţe pe care societatea trebuie să le sancţioneze prompt și cu fermitate, viaţa fiind valoarea fundamentală, oriunde în lume”, au motivate judecătorii sibieni.

Declarațiile adolescentului

Explicațiile adolescentului nu au dus la reducerea pedepsei. Acesta a mărturisit în fața judecătorilor că el nu a vrut să ucidă, fiind încurajat ”de lumea de pe grup” să bată o persoană, nu să o omoare.

În acest context a căutat pe cineva pe care să poată bate și cum nu era nimeni pe stradă l-a ales pe primul care i-a ieșit în cale.

În cazul primei victime, bărbatul de 80 de ani, adolescentul susține că ”nu l-a tăiat tare, doar cît să se vadă pe video că i-a provocat o tăietură atît la mînă, cît și la cap”. A dorit doar să-i provoace răni suficient încît ”să poată posta video și să pară fapta mai dură decît a fost în realitate”.

S-a lăudat ulterior cu acel video pe grup, susținînd că l-a omorît. Ca să poată accede la acest grup, trebuia să bată pe cineva grav, să-l ucidă sau să incendieze pe cineva. După acea faptă a fost acceptat în grup, a explicat băiatul în fața instanței.

Pe lîngă pedeapsa cu închisoarea, instanța a dispus ca agresorul să plătească daune morale rudelor victimelor în valoare de 500.000 euro.

Acest text a fost copiat de pe Ziare.com