UE SUSŢINE ÎN CONTINUARE R. MOLDOVA ÎN DEPĂŞIREA CRIZEI ENERGETICE

Briefingul susţinut astăzi de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a demarat cu demonstrarea unui testimonial, care a arătat mulţumirea moldovenilor faţă de ajutorul Uniunii Europene în sezonul rece, precum şi cu semnarea unui acord care va continua această susţinere.

„Toate instituţiile noastre lucrează plenar pentru a grăbi aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Astăzi, 60% din exporturi merg spre Uniunea Europeană. De asemenea, apreciem susţinerea UE pentru oamenii noştri ca să reziste în cea mai grea perioadă a anului, cea rece, fapt confirmat şi de eroii video-urilor pe care le-aţi văzut. Aceste progrese extraordinare pe care le face Republica Molva sînt o cale grea şi anevoioasă, împreună, în combaterea atacurilor hibrid şi șantajului”, a spus Maia Sandu.

La rîndul său, Ursula von der Leyen a asigurat că Uniunea Europeană va susţine gospodăriile vulnerabile. „Asta înseamnă facturi mai mici şi un pachet de măsuri care va face Republica Moldova mai rezilientă faţă de provocările de orice fel”, a subliniat președinta Comisiei Europene.

„Anul trecut am avut o iarnă complicată, căreia i-am făcut faţă şi vom continua această activitate. Republica Moldova demonstrează prin toate acţiunile sale că merită să fie membru deplin al comunităţii noastre”, potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Pînă la sfîrșitul acestui an, vor fi debursate alte 105 milioane de euro destinate Fondului de reducere a vulnerabilității energetice. Acest lucru este prevăzut de Amendamentul nr. 2 la Acordul de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Europeană privind Contractul de consolidare a statului şi rezilienţei pentru Republica Moldova, semnat astăzi de către Gert Jan Koopman, directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea (DG NEAR) a Comisiei Europene, și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Aceste 105 milioane de euro fac parte din pachetul de asistență a Uniunii Europene de 250 milioane de euro, anunțate anul trecut.

Sursa: Moldpres