UCRAINA TRIMITE TANCURI PE AEROPORTUL DIN DONETK, MANIFESTATIE PENTRU VICTORIE LA KIEV

Kievul a anunţat duminică respingerea, cu ajutorul tancurilor, a unei ofensive a rebelilor proruşi pe aeroportul din Doneţk, în estul separatist al Ucrainei, în timp ce mii de persoane au manifestat în capitala ucraineană pentru victoria asupra insurgenţilor.

Armata ucraineană a dat asigurări că a pus capăt, sîmbătă seara, puternicei ofensive lansate de două zile de separatişti pe aeroportul din Doneţk, punct strategic pentru ambele părţi implicate în conflict.

Cu ajutorul a cel puţin 10 tancuri, armata a creat un coridor către aeroport pentru a permite sosirea de întăriri şi evacuarea victimelor. «Militarii noştri au reuşit să cureţe, aproape în întregime, incinta aeroportului», a declarat purtătorul de cuvînt al armatei ucrainene, Andrei Lîsenko, citat de AFP. El a susţinut că trupele ucrainene nu au trecut linia frontului stabilită prin acordurile de pace de la Minsk, afirmînd că această operaţiune «nu este o încălcare a armistiţiului» instituit în decembrie.

Potrivit jurnaliştilor AFP, pe tot parcursul nopţii de sîmbătă spre duminică au fost auzite tiruri de artilerie pînă în centrul oraşului Doneţk, acestea intensificîndu-se în cursul dimineţii. O parte din mijloacele de transport public au încetat să mai circule, iar magazinele au fost închise.

Luptele au făcut în ultimele ore trei morţi şi 31 de răniţi în rîndul militarilor, a indicat armata ucraineană. Un al patrulea soldat a fost ucis într-o altă zonă de conflict. În acelaşi interval de timp, cel puţin cinci civili, între care doi copii, au fost ucişi în timpul bombardamentelor în regiunea Doneţk, potrivit autorităţilor rebele.

La Kiev şi în alte mari oraşe ale Ucrainei, mii de ucraineni s-au adunat pentru a aduce un omagiu victimelor conflictului din estul ţării care a făcut pînă acum peste 4.800 de morţi.

În capitala ucraineană a avut loc un marş în centrul oraşului, după care manifestanţii s-au adunat în Piaţa Independenţei, locul simbol al manifestaţiilor proeuropene care au dus la înlăturarea, în februarie anul trecut, a preşedintelui Viktor Ianukovici.

Preşedintele Petro Poroşenko şi premierul Arseni Iaţeniuk au participat la această acţiune, alături de alţi demnitari şi reprezentanţi ai Bisericii greco-catolice şi ai bisericilor disidente aflate în conflict cu Patriarhia rusă.

«Vom învinge. Va fi pace în Ucraina. Ocupantul va fi expulzat de pe teritoriul ucrainean», a lansat în faţa mulţimii preşedintele Poroşenko. El a făcut aluzie la Rusia, ţară acuzată de Kiev şi Occident de înarmarea rebelilor şi de trimiterea de trupe în Ucraina, acuzaţii pe care Moscova le dezminte de fiecare dată.

Poroşenko promite să «recucerească întregul Donbas»

Autorităţile ucrainene vor încerca în curînd să recîştige controlul asupra întregului Donbas - zonă minieră din estul Ucrainei, incluzînd regiunile Doneţk şi Lugansk, cele două fiefuri ale separatiştilor proruşi - a declarat duminică preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, într-un discurs susţinut în Piaţa Independenţei (Maidan Nezaliojnosti) din Kiev, la finalul unui marş de comemorare a victimelor atacului de la Volnovaha, unde o rachetă a lovit marţi un autobuz, ucigînd 13 civili, relatează Unian şi RIA Novosti.

Referindu-se la acţiunea militară de pe aeroportul Doneţk, Poroşenko a făcut apel la «renaşterea» Donbasului.

«Nu vom ceda nicio palmă de pămînt ucrainean. Noi vom recuceri Donbasul, vom renaşte ucrainitatea în Donbas, vom demonstra că un alt factor crucial în victoria noastră este unitatea poporului nostru», a subliniat preşedintele Poroşenko

Marşuri de comemorare a victimelor de la Volnovaha s-au desfăşurat duminică nu doar la Kiev, ci şi în alte oraşe ucrainene, precum şi în comunităţile de ucraineni din străinătate.

Iuri Biriukov, unul din consilierii lui Poroşenko, a declarat duminică dimineaţă că unităţile ucrainene dislocate la nord de Doneţk au deschis, la ordin, foc masiv asupra poziţiilor rebelilor. Multe din aceste poziţii se află însă chiar în zone rezidenţiale, după cum a relatat presa ucraineană.

Comandamentul forţelor ucrainene a decis lansarea unei ofensive pentru preluarea controlului aeroportului şi revenirea la vechile poziţii, a indicat, la rîndul său, Aleksei Lîsenko, purtătorul de cuvînt al Consiliului pentru securitatea naţională şi apărare, recunoscînd astfel că rebelii au cîştigat teren pe aeroport în ultimele zile. Însă după luptele crîncene din ultimele 24 de ore, partea ucraineană pare să controleze din nou aeroportul din Doneţk sau ceea ce a mai rămas din el, în timp ce insurgenţii susţin contrariul. Forţele ucrainene au «reuşit să cureţe aproape complet teritoriul aeroportului», a afirmat purtătorul de cuvînt citat.

Moscova, «extrem de îngrijorată» de reluarea luptelor

Rusia este «extrem de îngrijorată» de intensificarea luptelor din estul Ucrainei, a declarat duminică purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce armata ucraineană a anunţat respingerea unei ofensive a rebelilor proruşi pe aeroportul din Doneţk.

«Sîntem extrem de îngrijoraţi de evoluţia situaţiei. Din nou au fost reluate bombardamentele asupra cartierelor de locuinţe din Doneţk, din nou mor oameni», a afirmat Peskov, citat de agenţia TASS.

Subliniind că «Rusia a făcut constant în ultimele zile eforturi de mediere pentru reglementarea conflictului», Dmitri Peskov a făcut cunoscut faptul că preşedintele rus Vladimir Putin i-a trimis joia trecută o scrisoare omologului său de la Kiev, Petro Poroşenko, propunîndu-i un «plan concret pentru retragerea artileriei grele» de pe linia frontului. «Din păcate, a adăugat el, Kievul a respins acest plan, fără să propună altceva în loc».

Declaraţiile Moscovei intervin pe fondul intensificării, în ultimele zile, a violenţelor între rebelii proruşi şi armata ucraineană, soldate cu mai multe zeci de victime civile şi militare, ceea ce suscită temeri în legătură cu o posibilă revenire la o confruntare generalizată pe toată linia frontului, aşa cum s-a întîmplat în vara anului 2014.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia de înarmarea rebelilor şi de trimiterea de trupe în Ucraina, acuzaţii pe care Moscova le dezminte categoric.

Sursa: Agerpres