UCRAINA PIERDE RAZBOIUL ECONOMIC CU RUSIA

Ziarul New York Times a publicat un articol, în linii generale pesimist, dar, potrivit autorilor, „necruţător de realist” asupra situaţiei politice şi economice din Ucraina. În articol se subliniază că optimismul anterior asupra reformelor s-a epuizat definitiv. Aproape la toate capitolele rezultatul reformelor liberale au adîncit şi mai mult criza economică. Bineînţeles că autorităţile ucrainene dau vina pe Moscova, care „în mod deschis sabotează încercările Kievului de a se orienta spre occident”.

Întrebarea principală nu e dacă sînt sau nu justificate încercările Moscovei de a exercita presiuni economice asupra vecinului său. Întrebarea e în ce măsură aceste încercări vor avea succes. Trebuie de înţeles în ce măsură ajutorul occidental şi reformele liberale agresive vor putea atenua influenţa tarifelor ruseşti, a sancţiunilor şi a destabilizării situaţiei din Doneţk şi Lugansk.

Realitatea însă ne demonstrează că, în lipsa unor schimbări radicale de atitudine din partea Occidentului, Rusia îşi va atinge scopul de subminare economică a Ucrainei. Economia rusească, în mod neaşteptat pentru Occident, demonstrează viabilitate, chiar şi în faţa sancţiunilor, în timp ce economia ucraineană, deşi susţinută de Occident, arată un rezultat sub aşteptări.

Dacă în timpul apropiat nu se schimbă nimic, Ucraina este ameninţată de un colaps economic şi financiar total. Deocamdată nu pot fi prognozate consecinţele politice (dispoziţiile proeuropene pot rămîne încă atît de foarte populare, încît următoarea guvernare va semăna mult cu actuala), dar costurile sociale şi umanitare vor fi enorme.