Ucraina intenționează să instituie o zonă tampon şi coridoare umanitare în regiunea rusă Kursk

Ucraina vrea să creeze o "zonă tampon" şi "coridoare umanitare" în regiunea rusă Kursk, unde forţele sale au lansat o ofensivă fără precedent la 6 August, au anunţat, Miercuri, miniştri din Guvernul de la Kiev, citaţi de AFP.

"Crearea unei zone tampon în regiunea Kursk este o măsură ce vizează protejarea comunităţilor noastre de la frontieră de bombardamentele ostile zilnice", a declarat ministrul de Interne, Igor Klimenko, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Populaţia civilă rusă din "localităţilor situate în zona operaţiunii de apărare a fost abandonată de Rusia" şi este privată de "lucrurile cele mai elementare", a adăugat el, precizînd că la Kiev sunt în curs pregătiri pentru livrarea de alimente, apă potabilă, medicamente şi produse de igienă.

Aproape simultan, vicepremierul Irina Vereşciuk a anunţat deschiderea de coridoare umanitare în aceeaşi regiune rusă în care zeci de mii de civili au fugit din calea luptelor.
"Forţele noastre militare intenţionează să deschidă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, atît spre Rusia, cît şi spre Ucraina", a indicat ea pe Telegram.

Agenţia de presă Unian îl citează în acest sens pe preşedintele Volodimir Zelenski, care vorbeşte despre "crearea unei zone sanitare" în regiunea rusă Kursk de către Ucraina ca despre un fapt împlinit.

"Ucrainenii se protejează pe ei înşişi şi vieţile oamenilor lor din comunităţile de la graniţă, continuînd să desfăşoare acţiuni intense pe teritoriul Rusiei", a spus Zelenski, la finalul unei reuniuni speciale cu miniştri ai Cabinetului de la Kiev, la care au fost discutate măsurile de stabilizare în regiunea Kursk. El a adăugat că "forţele noastre respectă cu stricteţe cerinţele convenţiilor internaţionale şi ale dreptului internaţional umanitar".
În această "zonă sanitară" din regiunea Kursk vor avea acces reprezentanţii Crucii Roşii, ONU şi ai altor organizaţii umanitare internaţionale pentru a desfăşura activităţi specifice, notează Unian.

La finalul reuniunii prezidate de Volodimir Zelenski, avocatul ucrainean al poporului, Dmitro Lubineţ, a explicat, într-o declaraţie de presă, că "în exercitarea dreptului său la autoapărare, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, Ucraina are dreptul nu numai de a se apăra, ci trebuie să respecte toate convenţiile internaţionale şi exigenţele dreptului internaţional umanitar".

"Prin urmare, Armata noastră, în scopul autoapărării, a creat o 'zonă sanitară' pe teritoriul regiunii Kursk", a declarat Lubineţ, citat de Unian.

Forţe ucrainene mecanizate au intrat pe 6 August în regiunea Kursk, de la frontiera cu Ucraina, luînd trupele ruse prin surprindere.

După luni de retragere în faţa trupelor ruse pe frontul din Estul Ucrainei, această operaţiune militară este cea mai mare incursiune a unei Armate străine pe teritoriul rus de la sfîrşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

La rîndul său, Armata rusă anunţă aproape zilnic zădărnicirea tentativelor ucrainene de avansare, iar preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să "alunge" forţele ucrainene de pe teritoriul naţional.

Luptele au dus la evacuarea a zeci de mii de civili de pe ambele părţi ale frontierei.

Ministerul ucrainean de Externe a subliniat că Ucraina nu este interesată de "capturarea" de teritoriu în regiunea Kursk a Federaţiei Ruse, ci doreşte să protejeze vieţile oamenilor săi, incursiunea avînd ca scop de a forţa inamicul să-şi disloce forţe din regiunea Doneţk, unde Armata ucraineană este în retragere, şi să-i perturbe logistica.
Anunţul Kievului privind crearea unei "zone sanitare" în regiunea rusă Kursk intervine după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, dăduse ordin, în luna Mai, Armatei sale să creeze o astfel de zonă în regiunea ucraineană Harkov, pentru a proteja în special regiunea rusă Belgorod de bombardamentele ucrainene. La fel ca acum în regiunea Kursk, trupele ruse au profitat de vulnerabilităţile de această dată ale Armatei ucrainene în acel sector şi au avansat rapid, cucerind mai multe localităţi, dar au pierdut din ritm după primele săptămîni de ofensivă.

Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), Ucraina controla Marţi cel puţin 800 de kilometri pătraţi în regiunea Kursk, dar comandantul-şef al Armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, afirmă că circa 1.000 de km2 s-ar afla sub control ucrainean în această regiune.

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40