UCRAINA, INTEGRARE EUROPEANĂ IREVERSIBILĂ

Miercuri, Guvernul ucrainean a făcut un pas decisiv pe calea integrării în UE - a aprobat proiectul Acordului de Asociere cu UE, pe care Kievul speră să-l semneze în luna Noiembrie la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. "Astăzi nu trecem în agendă ziua integrării Ucrainei în UE, dar odată cu semnarea Acordului de Asociere creăm condiţiile pentru a avansa spre calitatea de viaţă europeană", a declarat premierul ucrainean Nikolai Azarov.

Proiectul aprobat de Guvernul ucrainean prevede crearea unei zone de liber-schimb cu "cei 28", ceea ce va obliga această ţară să-şi adapteze legislaţia la normele europene. Documentul acordă o atenţie specială şi apărării drepturilor intelectuale, protecţiei datelor personale şi activităţii mijloacelor de comunicare.

Azarov a subliniat că Acordul este o "foaie de parcurs" pentru drumul pe care majoritatea ucrainenilor doresc să îl urmeze ţara lor. Acesta şi-a mai manifestat optimismul că 90% din produsele ucrainene ar putea pătrunde pe piaţa europeană în primul an al acordului, iar taxele vamale ar urma să scadă de la 7,5 la 0,5%. Azarov a specificat că acordul cu UE nu conţine nici o prevedere ce ar putea îngreuna cooperarea dintre Ucraina şi Uniunea Vamală (UV) formată din Rusia, Kazahstan şi Belarus. Acest acord va permite modernizarea economiei naţionale ucrainene, de natură să faciliteze o intensificare a schimburilor cu ţările din UV şi cu restul statelor foste sovietice, a mai spus Azarov.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut insistent Kievului să adere la UV condusă de Moscova, avertizînd că, în cazul în care Ucraina semnează Acordul de Asociere cu UE, UV ar putea fi obligată să ia măsuri de protecţie. Pe de altă parte, Bruxelles-ul a avertizat Ucraina, a cărei economie este dependentă de Rusia, că nu poate crea o zonă de liber schimb cu UE şi, în acelaşi timp, să facă parte din UV, alături de alte ţări.

Potrivit unui sondaj recent, 42% dintre ucraineni se declară în favoarea integrării europene, în timp ce 31% preferă ca Ucraina să rămînă în Uniunea Vamală.

MOLDPRES