UCRAINA CERE CA FIFA ŞI UEFA SĂ IMPUNĂ SANCŢIUNI RUSIEI

Federaţia de fotbal din Ucraina (FFU) a lansat un apel către FIFA şi UEFA pentru ca cele două organizaţii să impună cele mai dure sancţiuni posibile Federaţiei ruse de fotbal (RFU), pe care o consideră vinovată de încălcarea flagrantă a regulamentelor fotbalistice.

Controversa a fost provocată de decizia RFU de a permite cluburilor din Crimeea să evolueze în campionatul rus, după anexarea acestei peninsule la Rusia. Ucraina şi-a exprimat poziţia într-o scrisoare descrisă postată joi pe site-ul său oficial, la scurt timp după ce reprezentanţii FIFA, UEFA şi ai federaţiilor ruse şi ucrainene s-au întîlnit la Nyon (Elveţia).

"Federaţia ucraineană de fotbal cere FIFA şi UEFA, ca cele mai înalte autorităţi fotbalistice, să aplice sancţiunile adecvate pentru încălcarea gravă a regulamentelor FIFA de către Federaţia rusă de fotbal", se arată în comunicat.

Partea ucraineană cere sancţionarea federaţiei ruse pentru "afilierea ilegală a unor cluburi ucrainene şi a federaţiei de fotbal din peninsulă", precum şi pentru "organizarea unor meciul pe teritoriul Ucrainei, fără permisiunea Federaţiei ucrainene de fotbal".

Comitetul Executiv al Federaţiei de fotbal din Rusia a decis să includă trei cluburi din Crimeea în zona sud a Ligii secunde ruse, după schimbarea numelor acestora în TSK Simferopol, SKChF Sevastopol şi Jemciujina Ialta.

Ucraina insistă că Rusia nu are niciun drept să includă cluburile din Crimeea în campionatul său, în condiţiile în care peninsula respectivă este considerată un teritoriul ocupat, iar separarea acesteia de Ucraina nu a fost recunoscută pe plan internaţional.

Rusia a anexat peninsula Crimeea în luna martie, la scurt timp după protestele de la Kiev, în urma cărora preşedintele pro-moscovit Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere.

Dacia se menţine pe primul loc în DN

Dacia Chişinău nu a reuşit să cîştige pe terenul FC Tiraspol, scor 0-0, chiar dacă a avut o lovitură de la 11 metri. „Lupii galbeni” au rămas oricum în fruntea clasamentului, avînd cu un punct mai mult ca Veris şi Sheriff, scrie IPN. Muntenegreanul Milos Krkotic a ratat cea mai mare ocazie de gol în minutul 26. Şutul său de la punctul cu var a fost parat de portarul bulgar Georgi Georgiev. La un pas de a înscrie a fost şi Ghenadie Orbu, pe finalul partidei. „Bine că am luat măcar un punct. Din toate meciurile cu echipele tari am pierdut doar jocul cu Veris. Totuşi, ne-am dorit astăzi victoria”, a declarat la conferinţa de presă antrenorul Daciei, Dejan Vukicevic. „Cred că noi am meritat victoria pentru că am dominat şi am creat mai multe şanse de gol”, a spus, la rîndul, său tehnicianul FC Tiraspol, Vlad Goian. În celelalte meciuri ale etapei a 9-a s-au înregistrat rezultatele: Veris - FC Costuleni 1-0, Zimbru - Sheriff 0-1, Zaria - Dinamo-Auto 2-0 şi Academia - Milsami 1-1.

Juve şi Roma, victorii fără gol primit

Juventus Torino şi AS Roma au mai bifat două succese în Serie A. Sîmbătă seară, romanii s-au impus, pe teren propriu, scor 2-0, în faţa formaţiei Hellas Verona, în etapa a 5-a. Gazdele au deschis scorul tîrziu, în minutul 75, prin Alessandro Florenzi, apoi şi-au majorat avantajul graţie reuşitei lui Mattia Destro din minutul 80. Cîteva ore mai tîrziu a venit şi replica lui Juventus, 3-0 la Bergamo, cu Atalanta. Cel mai bun jucător al oaspeţilor a fost din nou argentinianul Carlos Tevez, autorul unei ”duble” (35,59). Al treilea gol a fost înscris de fostul madrilen Alvaro Morata în minutul 83. A fost prima reuşită a acestuia în tricoul ”bianconerilor”. În minutul 59, la scorul de 0-1, Denis, vedeta gazdelor, a ratat un penalty, mingea expediată de el de la punctul cu var fiind respinsă de Buffon. Cinci meciuri , cinci victorii şi 15 puncte în clasament, acesta este bilanţul Romei şi al lui Juventus în campionatul Italiei. Cele două se vor întîlni duminica viitoare la Torino.

Rooney îşi cere scuze pentru cartonaşul roşu

Atacantul echipei Manchester United, Wayne Rooney, si-a cerut scuze pentru cartonaşul primit în meciul de sîmbătă cu West Ham United (2-1) din campionatul Angliei. "Arbitrul a luat decizia corectă. Bineînţeles că-mi cer scuze pentru ceea ce am făcut", a spus internaţionalul englez. Rooney a fost eliminat pentru un tackling asupra lui Srewart Downing. "A fost un gest total iresponsabil", a declarat Sam Allardyce, managerul echipei West Ham. "Am văzut jucătorul lui West Ham plecînd pe contraatac şi am vrut să-l deposedez, dar mi-am calculat greşit paşii. Mă bucur totuşi că nu a păţit nimic", a mai explicat Rooney.

Piţurcă rămîne la echipa naţională a României

Răzvan Burleanu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, a declarat, luni, că selecţionerul Victor Piţurcă îşi va continua contractul său la echipa naţională şi a infirmat astfel informaţiile care relatează despre o plecare a selecţionerului după meciurile cu Ungaria şi Finlanda. Cu ocazia unei conferinţe de presă, de la Casa Fotbalului, preşedintele FRF, a precizat: "Victor Piţurcă rămîne la naţionala României. Am vorbit cu selecţionerul, a spus că rămîne la echipa naţională. Cred că nu trebuie să ne luăm după asemenea zvonuri. Mai ales acum, înaintea unor importante meciuri ale naţionalei Românei, trebuie să păstrăm un climat de unitate în jurul echipei". Întrebat cît va mai rămîne selecţioner Piţurcă, Răzvan Burleanu a răspuns: "El a spus că o să rămînă". Despre faptul că Piţurcă nu se simte sută la sută dorit de noua conducere a federaţiei române de specialitate, Răzvan Burleanu a arătat: "Selecţionerul a ţinut recent o conferinţă de presă, trebuia să îl întrebaţi atunci tot ce este în mintea lui". Aceste afirmaţii au fost făcute la conferinţa de presă organizată de Federaţia Română de Fotbal, cu prilejul lansării noului imn al suporterilor echipei naţionale.