UCRAINA, ATAŞATĂ PLANULUI DE PACE, DAR GATA SĂ FACĂ FAŢĂ UNEI OFENSIVE SEPARATISTE

Ucraina rămîne "ferm ataşată" planului de pace pentru estul separatist prorus, dar este pregătită pentru a înfrunta o eventuală ofensivă separatistă, a declarat marţi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, citat de AFP şi Interfax-Ukraina.

«Ucraina rămîne ferm ataşată planului de pace», dar este gata de «acţiuni ferme» în cazul unui «scenariu pesimist», a afirmat Poroşenko în deschiderea unei reuniuni a Consiliului ucrainean pentru apărare şi securitate naţională consacrate situaţiei create după alegerile desfăşurate duminică în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk.

«Au fost formate mai multe unităţi şi formaţiuni (militare), ceea ce va permite de acum contracararea unei eventuale ofensive vizînd Mariupol (port strategic la Marea Azov), Harkov (est), Berdiansk (sud) şi regiunea Dnipropetrovsk (est)», a continuat şeful statului ucrainean.

Kievul doreşte de asemenea să facă unele «rectificări» în privinţa angajamentelor asumate în cadrul planului de pace, intenţionînd în special izolarea, prin măsuri militare şi economice, a teritoriilor separatiste, a mai afirmat Poroşenko.

Potrivit preşedintelui ucrainean, guvernul de la Kiev ar putea în acest sens să decidă întărirea controalelor la frontiera dintre teritoriile controlate de rebeli şi restul ţării şi oprirea livrărilor de gaze naturale şi energie electrică către aceste regiuni.

Kievul intenţionează în acelaşi timp să suprime legea privind «statutul special» pentru regiunile separatiste, lege adoptată în luna septembrie şi care acorda pentru o perioadă de trei ani o largă autonomie acestor teritorii, cu posibilitatea creării de «miliţii populare», garantînd şi amnistierea unora dintre combatanţi.

Sursa: Agerpres