UCIDEREA LUI NEMTOV: UNUL DINTRE ARESTATI A RECUNOSCUT CA A PARTICIPAT LA ASASINAT

Unul dintre cei cinci suspecţi prezentaţi duminică unui tribunal din Moscova a recunoscut că a participat la asasinarea opozantului rus Boris Nemţov, împuşcat mortal la 27 februarie în apropiere de Kremlin, a anunţat o judecătoare, care a decis să-i plaseze în detenţie pînă la 28 aprilie pe Zaur Dadaev şi pe ceilalţi patru bărbaţi arestaţi.

"Măsurile luate înaintea procesului sînt solid justificate. Participarea lui (Zaur) Dadaev la crimă a fost confirmată de mărturisirea sa", a precizat judecătoarea.

De origine cecenă, Zaur Dadaev, care a fost comandantul-adjunct al unui batalion de poliţie afiliat Ministerului de Interne al Ceceniei, a fost arestat sîmbătă în Inguşetia, republică instabilă care se învecinează cu Cecenia, în Caucazul rus.

Numele său apare pe site-ul oficial al guvernului cecen, care indică faptul că Vladimir Putin a acordat în octombrie 2010 Medalia de Merit "sergentului Zaur Dadaev", fără a fi însă posibil să se verifice dacă este sau nu vorba de un simplu omonim.

Dadaev a fost arestat împreună cu Anzor Gubacev, şi el de origine cecenă, angajat al unei firme private de securitate din Moscova. Gubacev a pledat nevinovat.

Prezentaţi de asemenea tribunalului moscovit, ceilalţi trei suspecţi, Tamerlan Eskerhanov, Ramzat Bakaev şi Shagui Gubacev, fratele mai mic al lui Anzor Gubacev, şi-au susţinut de asemenea nevinovăţia.

O sursă din cadrul poliţiei a indicat că un al şaselea suspect s-a sinucis cu o grenadă în timp ce locuinţa sa era încercuită de forţele de ordine la Groznîi, capitala Ceceniei.

Arestările survin la puţin peste o săptămînă după uciderea opozantului şi fostului ministru Boris Nemţov, împuşcat mortal în spate pe un pod în apropiere de Kremlin, la 27 februarie.

Asasinatul, care a fost imediat calificat drept "provocare" de către preşedintele Vladimir Putin, a şocat opoziţia rusă şi a provocat indignare în întreaga lume.

Motivul asasinatului nu a fost stabilit încă de către anchetatori, cel puţin public. Ei au precizat la începutul săptămînii că nu exclud nicio pistă.

Sursa: Agerpres