TUSK: ESTE NEVOIE DE O “HOTĂRÎRE NEÎNDUPLECATĂ” PENTRU A PUNE CAPĂT CRIZEI ECONOMICE

Fostul premier polonez Donald Tusk, care a devenit oficial luni preşedintele Consiliului European, a pledat pentru "o hotărîre neînduplecată" pentru a pune capăt crizei economice din Uniunea Europeană, informează DPA.

Tusk, care va prezida summiturile şi va reprezenta UE la nivel internaţional, a fost desemnat pentru acest post de către liderii blocului comunitar după alegerile europarlamentare din mai. El va conlucra cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Donald Tusk îi succede în funcţie fostului premier belgian Herman Van Rompuy, care s-a retras după cinci ani în fruntea Consiliului European.

Este responsabilitatea statelor membre ale UE să integreze şi mai mult economiile blocului comunitar, a spus Tusk în discursul său. "(Moneda) euro este în avantajul nostru, nu este un dezavantaj", a adăugat el. Polonia nu a introdus încă moneda comună, notează DPA.

Tusk a apreciat că relaţiile UE cu SUA reprezintă o prioritate absolută. Cele două părţi sînt în plin proces de negociere a unui acord de liber-schimb (TTIP), însă progresele au fost lente. "Relaţiile dintre Europa şi SUA reprezintă coloana vertebrală a comunităţii democraţiilor", a spus Tusk, adăugînd că "anul care vine va fi crucial" pentru viitorul relaţiilor transatlantice.

La rîndul său, Van Rompuy şi-a exprimat aprecierea faţă de Tusk, fost activist anticomunist, pe care l-a numit "un om cu experienţă şi înţelepciune; un adevărat european; deschis la minte şi la inimă".

Pentru a marca preluarea mandatului, Van Rompuy i-a înmînat lui Tusk clopoţelul pe care l-a folosit pentru a declara deschise summiturile liderilor UE. În schimb, politicianul polonez i-a oferit predecesorului său un cadou confecţionat din chihlimbar, explicîndu-i că în Polonia chihlimbarul este considerat aducător de noroc.

Fostul premier polonez, Donald Tusk, membru al familiei politice a Popularilor Europeni, este primul preşedinte al Consiliului European care provine dintr-o ţară din Europa de Est.

Sursa: Agerpres