TSIPRAS TREBUIE SA ATRAGA IN DOUA ZILE SPRIJINUL PARLAMENTULUI

Premierul elen Alexis Tsipras are la dispoziţie două zile pentru a convinge Parlamentul să voteze măsurile de austeritate acceptate la Bruxelles, necesare pentru începerea negocierilor pentru al treilea program de susţinere financiară.

Sub atenţia celorlalte 18 guverne din zona euro, Tsipras urma să depună marţi în Parlament un proiect care conţine majorarea TVA şi reducerea pensiilor, măsuri contrare promisiunilor partidului său de guvernămînt, Syriza, relatează Bloomberg.

Prevederile, care urmează să fie votate miercuri, sînt o precondiţie pusă de creditori pentru începerea discuţiilor pentru un nou program de împrumut în valoare de pînă la 86 de miliarde de euro.

Zeci de parlamentari ai Syriza şi ai partidului partener de guvernare Grecii Independenţi au spus că se vor opune măsurilor, Tsipras fiind nevoit din acest motiv să se bazeze pe opoziţie pentru a promova legislaţia necesară menţinerii Greciei în zona euro.

"În pofida dezertărilor din coaliţie, credem că acordul va fi aprobat cu sprijinul partidelor din opoziţie", consideră analişti ai Roubini Global Economics.

Analiştii avertizează însă că planul înseamnă că grecii vot suporta măsuri de austeritate majore şi alte tipuri de reforme care vor fi greu de aplicat şi de acceptat de către populaţie.