TRUPELE UCRAINENE AU RETINUT UN RUS IN LUPTELE DE LA MARIINKA

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat vineri că forţele ucrainene au eliberat complet localitatea Mariinka, regiunea Doneţk, unde separatiştii proruşi au lansat o ofensivă şi că un cetăţean rus a fost arestat, relatează EFE.

«La 4 iunie, a fost desfăşurată o operaţiune de «curăţare». Ca urmare, pot să raportez acum că satul Mariinka a fost eliberat complet de diversionişti. Au fost reţinute 12 persoane, între care un rus», a indicat Poroşenko.

«Între 500 şi 1.000 de luptători au atacat cu tancuri şi blindate Mariinka. Încercarea rebelilor de a provoca o escaladare a conflictului a coincis cu ameninţarea (Moscovei) de a autoriza intrarea trupelor ruseşti în Ucraina, adică de a legitima ceea ce a avut deja loc în urmă cu un an», a afirmat preşedintele ucrainean.

Petro Poroşenko a avertizat că «nivelul de ameninţare a unei invazii ruse este extrem de mare», adăugînd că din această cauză «Ucraina are deja peste 50.000 de soldaţi» în zona de conflict, iar «industria de armament funcţionează în trei schimburi».

Preşedintele Ucrainei a declarat că va avea vineri o discuţie telefonică cu liderul de la Casa Albă, Barack Obama, şi cu cancelarul german Angela Merkel «pentru o coordonare a poziţiilor noastre înainte de summitul G7», programat să aibă loc duminică şi luni la Munchen.

Pe de altă parte, numărul 2 în conducerea militară a separatiştilor Eduard Basurin a recunoscut că forţele ucrainene au reţinut un cetăţean rus care lupta de partea rebelilor, dar a negat că acesta ar face parte din armata rusă.

«Noi nu am negat faptul că cetăţeni ruşi luptă de partea noastră, dar fac acest lucru în mod voluntar şi vin aici pe cont propriu», a spus Basurin.

La două zile după luptele de la Mariinka, localitate situată la aproximativ 20 de kilometri vest de oraşul Doneţk, ostilităţile între cele două părţi au fost reluate pe toată linia care separă poziţiile lor, în pofida încetării focului în vigoare în zona, relatează EFE.

Sursa: Agerpres