TRUPELE CONCENTRATE LA FRONTIERA CU UCRAINA VIZEAZĂ SECURITATEA GRANIŢEI, AFIRMĂ KREMLINUL

Rusia s-a declarat "surprinsă", vineri, de acuzaţiile NATO cu privire la concentrarea unor trupe ruseşti la frontiera ucraineană, dînd asigurări că este vorba doar despre măsuri legate de protejarea frontierei, decise în urmă cu mai multe săptămîni.

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a acuzat joi Moscova că procedează la o "nouă consolidare" a prezenţie militare ruseşti la frontiera ucraineană, pe care a catalogat-o "un pas înapoi regretabil".

"Sîntem surprinşi de aceste declaraţii despre o pretinsă concentrare de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina. În acest caz nu este vorba despre vreo concentrare, ci despre măsuri vizînd să consolideze protecţia frontierelor Rusiei", a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvînt al Kremlinului, citat de agenţii ruseşti de presă.

"În ceea ce priveşte numărul forţelor armate (implicate), el este determinat de nevoile de asigurare a unui nivel adecvat de securitate la frontieră", a adăugat Peskov.

Purtătorul de cuvînt a mai anunţat că aceste măsuri au fost decise "din ordinul direct" al preşedintelui rus Vladimir Putin "în urmă cu mai multe săptămîni", din cauza "încălcărilor frecvente" ale frontierei de către partea ucraineană, "inclusiv cu echipamente militare".

Mocova a afirmat săptămîna trecută că blindate ucrainene au trecut frontiera în Rusia, după care au fost interceptate de grăniceri, în contextul în care Kievul i-a acuzat pe ruşi că au făcut exact acelaşi lucru.

La 7 iunie, Putin a dat ordin să fie consolidate controalele la frontiera cu Ucraina, pe unde a afirmat că pătrund valuri de locuitori din estul Ucrainei, teatrul unor confruntări armate între insurgenţi proruşi şi trupe guvernamentale ucrainene. (Mediafax)