TREI MARI PROVOCARI ALE GUVERNULUI STRELET

Guvernul condus de Valeriu Streleţ, învestit în funcţie acum trei zile, va avea în faţă trei sarcini majore. Şi acest lucru este evident, chiar dacă nici reprezentanţii Guvernului şi nici cei ce l-au învestit în funcţie nu declară deschis acest lucru.

Prima mare provocare va fi asigurarea stabilităţii financiar-economice a ţării. Cu alte cuvinte, identificarea posibilităţilor de evitare a colapsului, despre care în ultimul timp se vorbeşte tot mai mult şi tot mai insistent. Potrivit unor informaţii neoficiale, Moldova ar putea ajunge în pragul default-ului deja în luna octombrie a anului curent, ceea ce va atrage după sine o adevărată catastrofă socială şi umanitară. Pentru a evita această posibilă situaţie, Valeriu Streleţ va avea nevoie să ajungă foarte rapid la o înţelegere cu partenerii de dezvoltare de bază ai Republicii Moldova în privinţa unui vast program de finanţare, ce ar fi pus în aplicare chiar în lunile următoare. E greu de crezut că acest lucru e posibil, dar, totuşi, nu putem nega că unele şanse în acest sens există.

A doua mare provocare va fi capacitatea Guvernului de a atenua impactul creşterii tarifelor la produsele energetice şi a posibilei creşteri de preţuri la anumite mărfuri şi servicii. Aici, Valeriu Streleţ şi membrii Cabinetului său vor trebui să intre dur şi să pună în funcţiune mecanisme eficiente de urmărire a corectitudinii procesului de formare a preţurilor pe întreg lanţul valoric, dar şi să identifice rapid măsuri compensatorii măcar pentru cele mai vulnerabile pături ale societăţii. Reuşita acestui proces va fi şi ea în mare parte determinată de rezultatele conlucrării cu principalii parteneri de dezvoltare.

A treia mare provocare este capacitatea Guvernului de a diminua amploarea mişcării protestatare în Republica Moldova. Pentru începutul lunii septembrie deja sînt anunţate proteste de amploare şi Valeriu Streleţ va trebui să găsească argumente suficiente pentru a discuta cu protestatarii, pentru a face un pas în întîmpinarea acestora şi chiar să le ofere anumite garanţii pe termen scurt şi mediu privind dezvoltarea din continuare a ţării. Reuşita acestor posibile discuţii depinde în mare parte şi de reuşita identificării soluţiilor eficiente pentru primele două provocări.

Dacă va reuşi să facă faţă acestor trei mari provocări chiar din primele luni de aflare în funcţie, Guvernul Streleţ va avea viitor. Dacă nu….

DumitruSPĂTARU

Sursa: tribuna.md