TRAGEDIE ÎN TURCIA

Bilanţul exploziei din mina de la Soma a ajuns la 282 de morţi

Sute de persoane au murit sau au rămas blocate în subteran în urma unei explozii produse într-o mină de cărbune din regiunea Soma (provincia Manisa), vestul Turciei, a anunţat ministrul turc al Energiei. Potrivit ultimului bilanţ al autorităţilor, 282 de persoane şi-au pierdut viaţa în acest accident.

Şaptesute optzeci şi şapte de angajaţi se aflau în mină în momentul producerii exploziei. Cadavrele au fost scoase în noaptea de miercuri spre joi din mina, în care a avut loc un accident marţi, numărul morţilor ajungînd la 282, a anunţat joi dimineaţa ministrul turc al Energiei, relatează AFP. "La ora (locală) 8.00 (8.00, ora Moldovei) avem 282 de morţi", a declarat Taner Yildiz pentru presă. Bilanţul anterior, comunicat de Taner Yildiz, era de 274 de morţi.

Un sindicat principal din Turcia face apel la grevă

Confederaţa sindicală a salariaţilor din sectorul public turc (KESK) a anunţat miercuri seara că va intra în "grevă", joi, în semn de protest faţă de producerea accidentului minier de la Soma, relatează AFP. "Cei care, din cadrul politicii de privatizare, pun în pericol viaţa lucrătorilor în numele reducerii costurilor sînt vinovaţi de masacrul de la Soma şi trebuie să răspundă", se arată într-un comunicat postat pe site-ul KESK.

Violenţe la Ankara şi Istanbul

Poliţia turcă a utilizat gaze lacrimogene la Ankara şi Istanbul împotriva a mii de manifestanţi care protestează după moartea a peste 280 de mineri în accidentul produs în vestul Turciei. Aproximativ 4.000 de manifestanţi s-au adunat la Ankara, iar forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene. Confruntări între mii de manifestanţi şi forţele de ordine au avut loc şi la Istanbul. Protestatarii, majoritatea membri ai sindicatelor de stînga, au scandat sloganuri antiguvernamentale.

Sursa: Mediafax