Top cultural

Scandal în finala Eurovision Bolgaria 

Melodia „Kismet“, aleasă pe 3 martie pentru a reprezenta Bulgaria la concurs, a fost descalificată de televiziunea naţională pentru că unul dintre autorii piesei nu a fost de acord cu participarea la Eurovision. Din acest motiv, „Samo Shampioni“, cîntată de Elitsa şi Stoyan, va ajunge în Suedia. Potrivit paginii oficiale Eurovision, televiziunea naţională din Bulgaria, BNT, a descalificat melodia aleasă iniţial pentru a face cinste ţării la nivel european, deoarece compozitorii piesei „Kismet“ (Destin ), Elitsa Todorova, Bistrishkite Babi şi Jonatan Tesei, nu au ajuns la un acord privind drepturile de autor. Jonatan Tesei, muzician şi producător din Argentina, nu a ştiut că piesa la care a contribuit participă la Eurovision, iar atunci cînd a aflat acest lucru, nu şi-a dat consimţămîntul pentru ca melodia „Kismet“ să fie cîntată pe scena din Malmo. Abia după ce „Kismet“ a cîştigat, reprezentanţii BNT au aflat că Tesei nu a fost consultat cu privire la participarea la competiţie, deşi Elitsa şi Stoyan au spus iniţial că au aprobarea argentinianului. În unanimitate de voturi primite de la juriu şi public, melodia „Samo Shampioni“ („Doar Campionii” ), semnată de Elitsa Todorova şi Kristian Talev şi interpretată tot de Elitsa şi Stoyan, a fost aleasă pentru Eurovision.

A murit Alvin Lee, chitaristul trupei Ten Years After

alvin_lee copy.jpg

Chitaristul britanic de blues şi rock Alvin Lee a murit la vîrsta de 68 de ani.

Familia sa a precizat că moartea a survenit în urma unor complicaţii apărute după o intervenţie chirurgicală de rutină, dar nu a precizat natura acelei intervenţii şi nici localitatea în care a murit Lee.

Alvin Lee a devenit celebru după concertul pe care l-a susţinut cu trupa Ten Years After la Woodstock în 1969, în New York.

Cîntecul "I'm Going Home", în care Lee asigura vocea şi numeroase pasaje de chitară solo, a contribuit la deschiderea muzicii rock către un public mai larg şi a fost inclus în documentarul "Woodstock" din 1970.

Alvin Lee a înfiinţat trupa Ten Years After în 1966, dar a părăsit-o în 1973 pentru a se concentra asupra unei cariere solo. Grupul s-a reunit în 1988.

Ten Years After a lansat 11 albume de studio între 1966 şi 2008. Alvin Lee a lansat 14 albume solo, cel mai recent fiind materialul discografic "Still on the Road to Freedom" în 2012.

Alternosfera: “Nepoata lui Gagarin”

ALTERNOSFERA copy.jpg

Formaţia “Alternosfera” a publicat de curînd pe canalul de Youtube o nouă piesă de pe albumul "Epizodia", care se numeşte "Nepoata lui Gagarin".

Noul album "Epizodia" a fost lansat în România la 14 martie, ocazie cu care a avut loc şi primul concert din "Epizodia Tour”. Evenimentul s-a desfăşurat la Bucureşti, în The Silver Church Club.

 Selecţie de Ion BORŞ