TOKYO 2020. CURIOZITATI OLIMPICE

Emma McKeon a fost starul concursului feminin de înot la Jocurile Olimpice. Australianca pleacă acasă cu 7 medalii: 4 de aur și 3 de bronz. O singură sportivă a mai reușit să cîștige 7 medalii la o singură ediție a Jocurilor Olimpice. În 1952, la Helsinki, gimnasta sovietică Maria Gorohovskaia a luat două medalii de aur și 5 de argint.

***

Nu l-a bătut degeaba pe Djokovic! Alexander Zverev e noul campion olimpic la tenis. Primul german care ia aurul la Jocuri. Finala contra rusului Karen Hacianov nu a avut istoric: 6-3, 6-1.

***

Înainte de a fi o poveste de succes, Rebeca Andrade e un exemplu de voință și de putere de a reveni. La doar 22 de ani, gimnasta din Brazilia a fost nevoită să treacă prin 3 operații dificile. De fiecare dat, ruptură a ligamentelor încrucișate la genunchi. Nu doar că a reușit să revină, dar, azi, în condițiile absenței lui Simone Biles, poate fi considerată vedeta concursului feminin de gimnastică de la Tokyo. A devenit vicecampioană olimpică la individual, iar acum a luat titlul la sărituri. Sînt singurele medalii ale Braziliei la gimnastică feminină.

***

Luka Doncic a jucat aproape tot meciul cu Spania sub amenințarea eliminării, din cauza faulturilor. Nu a aruncat grozav. Dar tot a reușit să aibă o contribuție uriașă la o nouă victorie a Sloveniei. Debutantă la Jocurile Olimpice, Slovenia și-a cîștigat grupa, după ce a învins și campioana mondială (95-87), și merge în sferturi cu un parcurs perfect. Doncic a fost la o singură pasă decisivă de triple-double: 12 puncte, 14 recuperări, 9 assisturi.

***

Prima femeie din Venezuela care cîștigă medalia de aur la Jocurile Olimpice. Și nu oricum, ci cu record mondial. Yulimar Rojas a sărit 15,67 metri la triplu-salt și a aterizat direct în istorie.

***

Lamont Marcell Jacobs intrase deja în istorie. Era primul italian calificat în finala olimpică a sutei. Dar nu i-a fost suficient. Așa că a luat aurul. Și e deja o legendă.

1. Lamont Marcell Jacobs (Italia) - 9.80;

2. Fred Kerley (SUA) - 9.84;

3. Andre de Grasse (Canada) - 9.89.

Sursa: We Love Sport