TIRURI DE ARTILERIE VIOLENTE LA DONEŢK, PE FUNDALUL REVIZUIRII ANGAJAMENTELOR DE PACE DE CĂTRE KIEV

Tiruri de artilerie violente s-au reluat marţi dimineaţă în zona aeroportului din Doneţk, fief al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, unde oamenii se tem că va lua sfîrşit armistiţiul fragil, în urma anunţului făcut de Kiev privind revizuirea angajamentelor de pace, relatează France Presse.

«Tiruri violente de artilerie au început de la 06h30 dimineaţa. În timpul nopţii s-a tras cu intermitenţe. Este infernal», a declarat agenţiei franceze de presă Tatiana Viktorovna, care trăieşte la cîteva sute de metri de aeroport, epicentrul luptelor între rebeli şi armata ucraineană de mai multe luni, în pofida unei fragile încetări a focului instaurate cu două luni în urmă.

După ce preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat luni că autorităţile de la Kiev îşi vor revizui angajamentele de pace, a doua zi după alegerile separatiste de duminică, mulţi la Doneţk cred că vorbele lui ar putea însemna sfîrşitul armistiţiului, care a permis o scădere a intensităţii luptelor în cea mai mare parte a zonelor afectate de ostilităţi.

«Poroşenko a declarat că va schimba politica. Este clar că luptele se vor relua», spune un rezident din Doneţk, Ivan Sergheevici.

Şase luni după începerea conflictului, care a costat mai mult de 4.000 de vieţi, autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk şi-au ales duminică «preşedinţii» şi «parlamentele».

Recunoscute de Moscova, alegerile au fost condamnate cu fermitate de Occident şi Kiev, acesta din urmă denunţîndu-le ca pe o «încălcare grosieră» a procesului de pace.

Consiliul ucrainean pentru Securitatea Naţională şi Apărare, prezidat de şeful statului, urmează să se reunească marţi, la 15h00 GMT, la Kiev, pentru a decide măsurile de retorsiune pe care guvernul central le va lua în acest context.

Sursa: Agerpres