ŞTIRILE SPORTIVE DIN R. MOLDOVA

MTS i-a omagiat pe performerii anului 2014

Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) i-a omagiat, la Teatrul Naţional ”Mihail Eminescu”, într-un cadru festiv, pe cei mai buni performeri ai anului 2014.

La secţiunea cea mai importantă, ”Cei mai buni zece sportivi ai anului”, învingător a devenit luptătorul de stil liber Mihail Sava, medaliat cu bronz la Campionatul Mondial de la Taşkent. ”Munca, perseverenţa – aceştia sînt factorii succesului. Mihail Sava a dat dovadă de o mare tărie de caracter. El ne-a reprezentat destoinic la Mondiale”, a subliniat ministrul în exerciţiu al Tineretului şi Sportului Octavian Bodişteanu la festivitate. ”Mulţumesc tuturor antrenorilor care au contribuit la obţinerea acestei performanţe”, a remarcat antrenorul performerului, Ruslan Bodişteanu, declarat cel mai bun tehnician al anului.

În top-10 au mai fost incluşi, în ordine: Victor Ciobanu, medaliat cu argint la Europenele de lupte greco-romane, Natalia Budu (lupte libere, bronz la Europene), Andrei Perpeliţa (lupte libere, bronz la Europene), Vladislav Arventi (taekwondo, bronz la Europene), Serghei Cechir (haltere, bronz la Europene), Nicolae Ceban (lupte libere, bronz la Europene), Veaceslav Gojan (box, campion al Uniunii Europene), Alexandru Rîşcan (box, campion al Uniunii Europene), Stepan Dimitrov (taekwondo, campion european).

Cea mai bună echipă a anului a fost desemnată selecţionata Moldovei la rugbi, care a obţinut toamna curentă trei victorii consecutive la Cupa Europei pe Naţiuni în meciurile disputate cu reprezentativele Ucrainei, Poloniei şi Suediei. ”Obiectivul principal al lotului este calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro”, a declarat preşedintele federaţiei naţionale de profil, Vasile Revenco.

Tradiţional MTS i-a omagiat pe cei mai buni veterani, premianţi la Europene şi Mondiale, pe cei mai buni sportivi cu nevoi speciale, ziarişti, sponsori.

 

Sportivii Ana Berghii şi Roman Marghiev au fost desemnaţi atleţii anului

Sportivii Ana Berghii şi Roman Marghiev au fost desemnaţi cei mai buni atleţi moldoveni în anul 2014.

Decizia a fost făcută publică la adunarea generală a Federaţiei Moldoveneşti de Atletism, desfăşurată la Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport. ”Reprezentanţii Federaţiei au avut evoluţii bune pe arena internaţională. Este de remarcat, în special, prestaţia Anei Berghii şi a lui Roman Marghiev”, a subliniat în raportul prezentat preşedintele Federaţiei naţionale de profil, Anatol Balan.

Ana Berghii a devenit campioană naţională la alergări pe distanţa 400 metri, a fost prima la Campionatul European, grupa a doua valorică, desfăşurat la Tbilisi (Georgia). ”Sînt mulţumită. Am îndeplinit obiectivul trasat pentru anul 2014”, a declarat Ana Berghii.

Serghei Marghiev s-a clasat pe locul nouă la Campionatul European de la Zurich, aruncarea ciocanului, stabilind un nou record naţional.

Cel mai bun antrenor a fost declarat tatăl său, Soslan Marghiev.

 

CNOS a făcut publică lista bursierilor pînă la Olimpiada de la Rio de Janeiro

Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv (CNOS) a făcut publică, într-o conferinţă de presă, lista sportivilor şi antrenorilor care vor beneficia de burse pînă la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (2016).

Performerii care vor primi subvenţii în următorii doi ani sînt: Victor Ciobanu, Nicolae Ceban (lupte libere), Dumitru Galogoţ, Veaceslav Gojan, Vladislav Arventi, Serghei Marghiev, Roman Prodius, Tatiana Perstniova, Nicolae Ceban (atletism), Artiom Pipa, Serghei Cioban, Cristina Budescu, Anatol Cîrîcu, Alexandru Denisiuc, Radu Albot, Svetlana Saenko, Dan Olaru, Oleg Tarnovskyi, Serghei Tarnovskyi, Pavel Rusu.

Conform proiectului internaţional ”Solidaritatea Olimpică”, suma totală de bani ce urmează să fie repartizată timp de doi ani acestor sportivi este egală cu 294 000 dolari SUA.

Antrenorii care îi vor pregăti pentru obţinerea biletelor olimpice de acreditare vor fi remuneraţi cu burse în sumă de 30 000 dolari SUA (de la 100 pînă la 300 dolari lunar, fiecare). Aceştia-s Soslan Marghiev, Petru Caduc, Alexandru Chirpicenco, Ion Bratan, Vladislav Mazur, Ruslan Bodişteanu, Mihail Cucu, Petru Marta, Irina Cecanova, Alexei Colin, Alexandru Denisiuc, Evgheni Carabeţchi, Nicole Oriol, Vladimir Gotişan, Vadim Salcuţan, Oleg Moldovan, Serghei Mureico, Alexei Vasilianov, Vasile Revenco şi Alexandru Gancenco.

”Sportivii moldoveni au obţinut rezultate bune în anul ce se încheie. Bursele acordate, sper, îi vor ajuta să-şi îmbunătăţească rezultatele şi să obţină biletele de acreditare la Olimpiada de la Rio de Janeiro. Pînă la acest eveniment remarcabil au mai rămas 603 zile. E şi mult, e şi puţin. Ele trebuie valorificate maximum la antrenamente, turneele de calificare”, a declarat preşedintele CNOS, Nicolae Juravschi.

”Solidaritatea Olimpică” a acordat CNOS în 2010 burse în sumă de 187 000 dolari SUA pentru 15 sportivi şi un grup de antrenori.

 

Campionatul naţional de fotbal a luat o pauză pînă în primăvară

Campionatul naţional de fotbal, ediţia 2014-2015, a luat o pauză pînă în primăvară.

Asta după ce ieri s-au încheiat toate partidele programate pentru anul curent. Milsami Orhei a surclasat-o cu 4-0 pe Zaria Bălţi, iar Sherif Tiraspol a devansat-o cu 7-2 pe Dinamo-Auto Tiraspol. Patru goluri a marcat în acest meci brazilianul Cavalcante. El s-a remarcat în minutele 41, 53, 63 şi 64 şi a devenit golgheterul turneului, avînd înscrise în total 11 goluri.

Pe primul loc în clasament se situează Dacia Chişinău, care totalizează 33 de puncte. Locul doi este ocupat de Milsami (28 de puncte), iar trei – de Sheriff (27 puncte). Ambele urmăritoare ale liderului au însă cu cîte un meci mai puţin jucat.

Campionatul va fi reluat în martie viitor.

 

Echipa de hochei pe gheaţă Platina Chişinău s-a retras din LIHG

Echipa moldoveană Platina Chişinău s-a retras din Liga Internaţională de Hochei pe Gheaţă (tineret) /LIHG/.

Motivul abandonului este, potrivit comunicatului oficial plasat astăzi pe site-ul Ligii, situaţia financiară precară a formaţiei. Preşedintele clubului Serghei Ciobanu a confirmat plecarea din turneu. ”Da, într-adevăr, ne aflăm într-o situaţia financiară dificilă şi aceasta este cauza retragerii din Ligă”, a spus el.

Platina a acumulat 35 de puncte în partidele disputate. În ultimele 17 meciuri a suferit 16 înfrîngeri. Conform regulamentului competiţional, formaţia a fost plasată pe ultimul loc în clasament. Azi (15 decembrie) şi mîine aceasta urma să joace cu echipa rusă SKA-Variaghi. Partidele au fost contramandate.

 

Tenismenii Denis Ţărnă şi Alina Sandu au devenit posesori ai Cupei Federaţiei

Denis Ţarină şi Alina Sandu, ambii din Dubăsari, au devenit, la sala specializată a Universităţii de Stat din Moldova, posesori ai Cupei Federaţiei la tenis de masă.

Denis Ţarnă l-a învins în finală cu scorul 4-2 (12-14, 11-9, 7-11, 11-7, 11-8, 11-5) pe Cristian Chiriţă. Locul trei i-a revenit lui Andrei Puţuntică.

Denis Ţărnă şi Cristian Chiriţă sînt legitimaţi la cluburi din România. Andrei Puţuntică evoluează la o echipă din Germania.

Alina Sandu a învins-o într-o dispută finală, relativ echilibrată, pe Olga Blizneţ. Scorul 3-2 în favoarea sa vorbeşte despre tensiunea luptei. Pe locul trei s-a clasat Elizaveta Medveţchi. Toate premiantele sînt originare din Dubăsari şi se antrenează la Şcoala republicană specializată din localitate.”Victoria lor este logică, pentru că toate abordează cu maximă seriozitate antrenamentele. Nu este deloc întîmplător şi succesul lui Denis Ţărnă”, astfel a comentat pentru agenţie rezultatele obţinute antrenorul emerit Valeriu Grosu din Dubăsari.

Turneul a fost, după ”Top 10”, al doilea de selecţie pentru dreptul de a fi inclus în loturile naţionale care vor participa la Campionatul European. Anul viitor vor mai urma încă două concursuri de selecţie: campionatul naţional şi Cupa Moldovei.

Sursa: Moldpres

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31