ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE - 4 SEPTEMBRIE

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat Joi că Rusia atacă Ucraina, amplificîndu-și astfel retorica împotriva Moscovei în debutul summitului Alianței Nord-Atlantice de la Newport, în Țara Galilor (Marea Britanie).

"Ne confruntăm cu un mediu de securitate schimbat substanțial. Spre Est, Rusia atacă Ucraina", a declarat el jurnaliștilor la sosirea la summitul NATO care are loc într-un complex dintr-o stațiune de golf din afara orașului Newport.

* Alianța Nord-Atlantică va lua măsuri pentru a-și consolida apărarea la frontiera estică și își va exprima sprijinul pentru Kiev cu ocazia summitului ce începe Joi în Țara Galilor, văzîndu-se nevoită de criza ucraineană să efectueze cea mai radicală modificare de strategie față de Rusia de după încheierea Războiului Rece. Președintele american Barack Obama și restul conducătorilor NATO care se vor întîlni în stațiunea Celtic Manor din sudul Țării Galilor vor discuta și despre modalitățile de combatere a Statului Islamic, gruparea jihadistă ce s-a profilat ca o nouă amenințare pe flancul sudic al Alianței.

* Președintele american Barack Obama și premierul britanic David Cameron au afișat o poziție unită de sprijin pentru Ucraina în fața Rusiei, într-un articol de opinie publicat Joi într-un cotidian britanic. "Rusia a încălcat regulile cu anexarea sa ilegală și autoproclamarea Crimeii și prin trimiterea de trupe pe teritoriul ucrainean ce amenință și subminează fundamentele unui stat suveran", au scris cei doi conducători.

* Marea Britanie ia în considerare înarmarea și instruirea forțelor kurde pentru a le ajuta în lupta împotriva insurgenților islamici, a declarat Joi premierul David Cameron. Marea Britanie a parașutat pînă acum ajutoare, a desfășurat operațiuni de supraveghere și a transportat provizii militare pentru forțele regionale kurde aliate cu Guvernul central de la Bagdad.

* Rusia și China încearcă să elimine decalajul tehnologic față de sistemele militare și de dezvoltare de arme ale SUA, prin măsuri care par menite să contracareze avantajele tradiționale ale Washingtonului, a declarat Miercuri secretarul american al Apărării, Chuck Hagel. Declarațiile sale au fost făcute înaintea summitului NATO de Joi și Vineri din Țara Galilor, care ar urma să se concentreze pe relațiile tensionate cu Rusia și pe obiectivele aliaților de a-și spori cheltuielile cu apărarea.

* Un prim raport asupra circumstanțelor prăbușirii avionului malaezian în Ucraina la mijlocul lunii Iulie și soldată cu 298 de morți va fi publicat Marțea viitoare, a indicat Joi Biroul de anchetă olandez pentru securitate (OVV), însărcinat cu ancheta internațională. Acest raport, care este unul interimar, 'va prezenta informații faptice bazate pe surse disponibile pentru anchetatori', a precizat OVV.

* Ucraina a decis să construiască noi reactoare nucleare, a anunțat Miercuri premierul acestei țări Arseni Iațeniuk. "Am decis construirea de noi reactoare în Ucraina pentru creșterea producției de electricitate prin centralele nucleare", a afirmat șeful Guvernului de la Kiev. El a precizat că Ucraina va semna deja acorduri pentru construirea de noi reactoare nucleare pînă la sfîrșitul acestui an.

* Iranul își dorește dezvoltarea relațiilor sale cu Uniunea Europeană ca urmare a desemnării italiencei Federica Mogherini în funcția de șefă a diplomației UE, a declarat Miercuri ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif. Crizele din Irak și Siria subliniază necesitatea ca Iranul și UE să lucreze împreună pentru a gestiona provocări comune, a explicat Zarif la capătul unei întîlniri la Roma cu Mogherini, actualul ministru de Externe italian.

* Ecologista braziliană Marina Silva rămîne candidata favorită pentru alegerile prezidențiale prevăzute pentru octombrie în Brazilia, dar actuala președintă a țării, Dilma Rousseff (de stînga), înscrisă și ea în cursă pentru un nou mandat, recîștigă teren, după ce și-a intensificat campania, indică un nou sondaj publicat Miercuri. (AGERPRES)