ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE - 3 SEPTEMBRIE

  • Președintele american Barack Obama s-a angajat Miercuri, într-un discurs susținut la Tallinn, să apere Estonia, "care nu va fi niciodată singură". El a afirmat de asemenea că fiecare stat membru al NATO trebuie să-și respecte partea corespunzătoare în privința cheltuielilor pentru apărare. Liderul de la Casa Albă a mai spus că SUA desfășoară o rotație permanentă a personalului militar și a forțelor aeriene suplimentare în statele baltice.
  • Patru nave NATO vor intra pînă la 7 Septembrie în apele Mării Negre, regiunea fiind vizitată în ultima perioadă de mai multe nave de război în contextul situației din Ucraina, a indicat Miercuri o sursă militar-diplomatică rusă. Conform sursei citate de agenția de presă rusă sub rezerva anonimatului, este vorba de distrugătorul american USS Ross, de fregata franceză Commandant Birot, fregata spaniolă Juan de Bourbon și de fregata canadiană Toronto. Primele două nave vor intra în apele Mării Negre miercuri, 3 Septembrie, celelalte două urmînd să sosească în zonă la 6 Septembrie.
  • Marea Britanie a semnat un contract de 3,5 miliarde de lire (4,4 miliarde de euro) pentru achiziția de vehicule blindate, a anunțat Miercuri Ministerul britanic al Apărării, în ajunul summitului NATO din Țara Galilor. Guvernul a precizat că aceasta reprezintă cea mai mare comandă de vehicule blindate a ministerului din ultimele trei decenii.
  • Premierul japonez Shinzo Abe a remaniat Miercuri Guvernul pentru a da un nou impuls activității executivului după 20 de luni de cînd se află la putere. Este pentru prima dată de la revenirea sa la putere cînd premierul Shinzo Abe efectuează o remaniere guvernamentală.
  • Statele Unite ale Americii (SUA), într-un demers neobișnuit, au criticat public Israelul pentru planurile sale de a intra în posesia a circa 400 de hectare de teren în Cisiordania ocupată și au făcut apel la Guvernul israelian să-și anuleze decizia. Duminica trecută, circa 400 de hectare de teren din colonia evreiască Etzion, din apropiere de Betleem, au fost declarate ''teren al statului, pe baza dispozițiilor eșalonului politic'', de către Administrația civilă, condusă de armată.
  • Organizația caritabilă creștină SIM a anunțat Marți că un al doilea misionar medical al său, un medic american, a fost testat pozitiv cu virusul Ebola în Liberia. Medicul american, al cărui nume nu a fost dezvăluit, nu lucra cu bolnavi de Ebola care sunt în carantină, ci cu pacienți cărora le acorda consultații ginecologice la spitalul finanțat de SIM USA în Monrovia, a precizat organizația caritabilă într-un comunicat.
  • Spălarea de bani, fraudele și corupția aduc în fiecare an pierderi fiscale cuprinse între 38 și 64 de miliarde de dolari țărilor în curs de dezvoltare, conform unui raport publicat Miercuri de asociația ONE. Această organizație britanică, fondată de cîntărețul Bono, estimează că, în total, aceste practici frauduloase în țările în curs de dezvoltare reprezintă un volum anual de 1.000 de miliarde de dolari sau 750 de miliarde de euro.
  • O treime din populația planetei riscă probleme de sănătate sau chiar moartea prematură din cauza poluării prezente în aerul din propria gospodărie, potrivit unui studiu recent publicat în revista medicală britanică The Lancet Respiratory Medicine. Realizat de un grup de cercetători americano britanici, studiul analizează acest tip de poluare, care provine esențial din activități precum prepararea mîncării, încălzirea sau iluminatul, măsurată în interiorul casei. (AGERPRES)