The Guardian: Cetatenii UE sunt tratati ca intr-un "stat inamic" la granitele Marii Britanii

Cetățenii UE care trăiesc și lucrează în Marea Britanie spun că, pentru prima oară în viața lor, sunt întîmpinați la granițele britanice cu suspiciune și amenințări că li se va refuza intrarea, alimentînd temerile că polițiștii de frontieră nu au fost instruiți cum trebuie privind noile reguli post-Brexit. The Guardian a documentat cazurile mai multor cetățeni UE cu drept de a trăi și munci în Marea Britanie după Brexit, care au fost victimele unor situații dincolo de absurd.

Wolfgang*, cetățean german care are o afacere IT, a fost reținut pe aeroportul Heathrow, în ciuda faptului că avea dovada că deține statut de ședere, drept de ședere pe perioadă nedeterminată și era pe cale să primească pașaport britanic. Este foarte furios că drepturile i-au fost încălcate din capriciul unui polițist de frontieră.

"Am statut de ședere. Am drept de ședere pe perioadă nedeterminată. Sunt pe cale de a deveni cetățean britanic. Cum poate un polițist frontieră să-mi suspende aceste drepturi cu o simplă bifă?", a spus el.

"Sincer, o să evit să mai revin în Marea Britanie pînă primesc pașaportul britanic", a precizat Wolfgang, din Germania.

"Plătesc o groază de taxe acolo, nu am folosit niciodată serviciile de sănătate, contribui la economia țării, dețin o proprietate acolo. Londra e orașul meu preferat din lume, dar nu am documente să dovedesc că pot sta acolo", a mai spus el, referindu-se la faptul că Guvernul a votat împotriva eliberării unui card de rezidență pentru cetățenii UE, pe care să-l arate angajatorilor, proprietarilor sau Poliției de Frontieră.

"Trebuie să ne elibereze un document care să garanteze statutul nostru, cu excepția cazului în care am comis infracțiuni grave", a mai adăugat Wolfgang.

Hilary Benn, parlamentar laburist și fost șef al unei Comisii parlamentare privind Brexit-ul (acum desființată), spune că un caz precum cel al lui Wolfgang stîrnește îngrijorări în privința a ceea ce i-ar putea aștepta pe cei 4,9 milioane de cetățeni UE care au deja statut de ședere sau de pre-ședere în Marea Britanie, mai ales că ei încep să se întoarcă din țările lor de origine, odată cu ridicarea restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus.

"E îngrijorător să aud de astfel de cazuri. Ministerul de Interne trebuie să se asigure că angajații Poliției de Frontieră sunt bine instruiți să aplice aceste reguli noi."

Antonio, diferența dintre buletin și pașaport

Un alt caz este al lui Antonio*, un spaniol angajat al unei companii aeriene, care a trebuit să aștepte 45 de minute pe aeroportul Gatwick, în vreme ce polițiștii de frontieră încercau să se decisă dacă minte sau nu că are statut de pre-ședere.

"Pașaportul meu nu era asociat cu statutul de ședere. Cînd le-am spus că nu sunt asociate pentru că am aplicat pentru acest statut cu actul de identitate, mi-au răspuns că actul de identitate nu mai este acceptat la graniță", a povestit Antonio.

A fost lăsat să intre abia după ce a prezentat și legitimația de muncă și a arătat orarul său de zboruri, pentru a demonstra că nu este imigrant ilegal.

"Datorită jobului meu, am zburat în multe locuri și am trecut prin multe controale de frontieră. Acum m-am simțit ca și cum aș fi aterizat într-un stat inamic. E prima dată cînd m-am simțit intimidat de un ofițer de Poliție care m-a luat la întrebări doar pentru că sunt un străin care trăiește în Marea Britanie", a adăugat el.

Marco nu avea ștampilă

Nici pentru cei care sosesc cu viză de muncă nu e ușor. Un italian care a venit în Marea Britanie pentru un nou job la o bancă de top a fost luat la întrebări pe aeroportul din Londra de polițiști care nu prea cunoșteau regulile.

Marco* a fost reținut pentru mai multe ore în timp ce polițiștii de frontieră, care refuzau să-i ștampileze pașaportul, cumpăneau asupra unei scrisori de la avocatul său, care preciza că are nevoie de ștampilă de intrare pe pașaport pentru a putea începe noul job.

"M-au dus într-o sală de așteptare. După aproape trei ore, am fost chemat de un ofițer care mi-a explicat că mă aflu într-o zonă gri, pentru că viza mea a fost eliberată electronic și nu există instrucțiuni guvernamentale despre cum această viză electronică ar putea fi înregistrată oficial pe pașaport", a povestit Marco.

Cînd a ajuns la noul job, primul lucru care i-a fost cerut la Resurse Umane a fost ștampila pe pașaport pentru a-i putea verifica "dreptul de muncă".

Cazul lui Marco este doar unul din cele prezentate de The Guardian, care a relatat despre cetățeni UE veniți să viziteze sau să-și caute de lucru în Marea Britanie și care au fost reținuți, închiși ori le-au fost confiscate lucrurile înainte de a fi trimiși înapoi de unde au venit.

Avocat de imigrări: Așa au pățit mereu cetățenii non-UE

Colin Yeo, avocat specializat în imigrări, afirmă că "așa funcționează lucrurile la graniță și asta li s-a întîmplat tuturor celor din afara Uniunii Europene, iar acum li se întîmplă și cetățenilor UE. E greu de prezis cum se va adapta Poliția de Frontieră. E o muncă enormă să reinstitui un control deplin între Marea Britanie și UE".

Ministerul de Interne a spus că nu a putut să verifice cazurile raportate pentru că "nu a primit detalii despre persoanele implicate".

Un purtător de cuvînt a adăugat: "Cetățenii UE sunt prietenii noștri și vrem să rămînă în Marea Britanie, de aceea am lansat schema noastră privind statutul de ședere. Cei care nu au acest statut pot veni în Marea Britanie ca vizitatori pentru cel mult șase luni, fără viză. Libertatea de mișcare nu mai există acum, cei care vin să muncească sau să studieze trebuie să dovedească faptul că îndeplinesc condițiile noastre. Insistăm ca oamenii să verifice condițiile înainte de a porni în călătorie".

* Numele Wolfgang, Antonio și Marco sunt fictive, pentru a proteja identitatea celor cu care a stat de vorbă The Guardian.