TATIANA SALCUTAN A OBTINUT ARGINTUL LA FOTE DE LA TBILISI

Înotătoarea moldoveană Tatiana Salcuţan a obţinut medalia de argint la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) de la Tbilisi (Georgia), pe 29 iulie, la proba de 200 metri spate.

Salcuţan a parcurs distanţa în 2 minute şi 16,84 secunde – cu 9 sutimi de secundă mai mult decît campioana Janja Jamsek (Slovenia).

Aceasta este a patra distincţie cucerită la competiţie de delegaţia moldovenească. Anterior pe prima treaptă a podiumului de premiere au urcat Ion Mihailov (judo, 55 kg) şi Alexei Sancov (nataţie, 200 şi 400 metri stil liber).

Cu cele trei medalii de aur şi una de argint cucerite echipa Moldovei se situează pentru moment pe locul patru în clasament după selecţionatele Federaţiei Ruse, Italiei şi Olandei.

Reprezentanţii lotului naţional vor participa în continuare la concursurile de judo, atletism, judo, nataţie şi tenis.

În echipa R. Moldova sînt incluşi atleţii Alexandra Emilianov, Silvia Rotari, Alina Andriţchi, Cătălina Cavcaliuc şi Alexei Oleinic, judocanii Ion Mihailov, Constantin Gabun, Vadim Rudii, Nicolae Ceban, Dumitriţa Olevschi şi Ana Rotari. În concursul de nataţie participă Alexei Sancov, Tatiana Salcuţan, Eugen Paponin şi Vladimir Cozac. În turneul de tenis evoluează Vasile Donţu, Alexandru Vitcov, Nica-Veronica Jolea şi Vitalia Stamat.

Prima ediţie a Festivalului Olimpic al Tineretului European a avut loc în 1991, la Bruxelles (Belgia). Echipa Moldovei participă la această competiţie polisportivă cu începere din 1993. Reprezentanţii ei au cucerit la ediţiile precedente 15 medalii (3 de aur, 4 de argint şi 8 de bronz). Titlurile de campioane au fost obţinute la ediţiile precedente de Irina Erhan (judo), Olga Cristea şi Tatiana Cicanci, ambele la atletism. Competiţia de la Tbilisi se va încheia la finele acestei săptămîni.