TARILE BALTICE VOR SA GAZDUIASCA EFECTIVE DE MII DE MILITARI NATO

Ţările baltice intenţionează să ceară NATO desfăşurarea pe teritoriul lor a unor efective compuse din mii de militari pentru a juca un rol disuasiv faţă de Rusia, a declarat joi un purtător de cuvînt al armatei lituaniene.

«Vrem o unitate de dimensiunea unei brigăzi, pentru ca fiecare ţară baltică să aibă cîte un batalion», a declarat căpitanul Mindaugas Neimontas.

Şefii forţelor armate din Lituania, Letonia şi Estonia vor adresa o cerere comună, aprobată de superiorii lor la nivel politic, generalului american Philip Breedlove, comandantul trupelor NATO din Europa, a spus el.

Vilnius, Riga şi Talinn vor o «prezenţă permanentă, prin rotaţie, de forţe NATO» ca «măsură de disuasiune, avînd în vedere situaţia de securitate din regiune», a declarat acelaşi purtător de cuvînt, într-o aluzie la rolul Rusiei în conflictul din Ucraina.

El a refuzat să precizeze numărul de soldaţi NATO dorit, dar efectivele unei astfel de brigăzi ar putea fi de aproximativ 3.000 de militari.

SUA desfăşoară de anul trecut, prin rotaţie, aproximativ 600 de soldaţi în ţările baltice şi în Polonia.

Unii membri europeni ai NATO, printre care Germania, sînt sceptici în privinţa unei prezenţe militare permanente în regiune, estimînd că aceasta ar fi contrară «Actului Fondator» semnat de NATO şi Rusia în 1997.

O sursă diplomatică a NATO a indicat că Alianţa preferă să dezvolte o forţă de reacţie rapidă, mobilă şi capabilă să fie desfăşurată atît în estul, cît şi în sudul Europei, pentru a răspunde unei crize indiferent unde s-ar produce aceasta.

Ţările baltice, care au fost ocupate de URSS între sfîrşitul celui de-Al Doilea Război Mondial şi 1991, se tem că Moscova va încerca să le destabilizeze pentru a pune la încercare hotărîrea Alianţei de a le proteja.

Sursa: Agerpres