TARA EUROPEANA IN CARE TOTI LOCUITORII SINT MILIONARI

Există în Europa o ţară în care toţi cetăţenii sînt milionari. Este cel de-al doilea mare exportator de gaze naturale din lume şi al şaptelea exportator de petrol. Locuitorii au optat, prin referendum, să rămînă în afara UE.

În 1969 a fost descoperit petrol la Ekofisk, în Marea Nordului, la aproximativ 320 de kilometri sud-vest de coasta norvegiană. Conştienţi că resursele se vor termina la un moment dat, conducătorii Norvegiei au înfiinţat în 1990 un fond în care toţi cei peste 5 milioane de cetăţeni sînt acţionari. Valoarea fondului depăşeşte în prezent peste 600 de miliarde de euro. Asta înseamnă că fiecărui norvegian îi revine peste un milion de coroane. Totuşi, oamenii nu se pot atinge de bani, care sînt gestionaţi de Banca Centrală. Ei sînt destinaţi bunăstării generaţiilor viitoare. Norvegia deţine aproape 1% din totalul acţiunilor la nivel mondial. Populaţia Norvegiei a votat de două ori împotriva aderării la UE în cadrul unor referendumuri organizate în 1972 şi 1994.

Cea mai importantă legătură a Norvegiei cu Uniunea Europeană o constituie Acordul privind Spaţiul Economic European (Acordul SEE), care a intrat în vigoare în 1994. Acordul permite Norvegiei şi celorlalte ţări SEE să participe la piaţa internă UE. Aceasta presupune faptul că în zonele incluse în Acordul SEE, cetăţenii şi firmele norvegiene beneficiază de acelaşi tratament ca şi cele din statele membre UE, pe întreg teritoriul inclus în Acord. În calitate de parte a Acordului SEE, Norvegia se implică în elaborarea legislaţiei comunitare în domeniile vizate de piaţa internă şi se supune, totodată, acesteia. Norvegia participă, de asemenea, la programele de cooperare UE în numeroase domenii precum domeniul culturii, cercetării, politicilor regionale şi educaţie.

Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a început tot în 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producţie pe mare a început în anul 1987. Evident, diferenţele dintre Norvegia şi România sînt foarte mari, Norvegia avînd un sfert din populaţia României, iar această ţară nu a cunoscut "beneficiile" comunismului. Deşi are o istorie bogată, Norvegia este de fapt un stat foarte tînăr, independent abia din 1905.

Sursa: Capital.ro