SUSŢINERE FINANCIARĂ DIN PARTEA SUA PENTRU SECURIZAREA FRONTIERELOR

Statele Unite ale Amercii acorăd un ajutor financiar în valoare de 10 milioane de dolari Moldovei pentru securizarea frontierelor. Despre aceasta a comunicat Victoria Nuland, adjunctul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al secretarului de Stat al SUA, care s-a aflat într-o vizită la Chişinău duminică, 30 martie.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, la întrevederea cu prim-ministrul Iurie Leancă, oficialii au discutat despre relaţiile bilaterale, sprijinul american în efortul de modernizare a Republicii Moldova, reglementarea transnistreană şi evoluţiile regionale. Premierul a menţionat că vizita Victoriei Nuland se înscrie perfect în Dialogul Strategic dintre SUA şi Republica Moldova, pe care l-a lansat la începutul lunii martie, la Washington, împreună cu secretarul de stat american, John Kerry.

Părţile au abordat şi aspecte ce vizează asistenţa din partea Guvernului american de care urmează să beneficieze Moldova pentru proiecte de modernizare, inclusiv pentru a face frontiera Republicii Moldova mai transparentă şi mai eficientă.

Oficialul amercian s-a întîlnit şi cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. „Preţuim sprijinul constant şi consistent pe care SUA îl acordă Republicii Moldova de-a lungul ultimilor două decenii, şi în mod special în această perioadă, cînd situaţia regională s-a deteriorat”, a spus Nicolae Timofti.

Preşedintele a adăugat că SUA au avut şi au, prin numeroasele programe pe care le-au dezvoltat în Republica Moldova, un rol crucial în democratizarea societăţii moldoveneşti şi avansarea pe calea integrării europene a Moldovei.

Oficial american a dat asigurări că SUA rămîn angajate plenar în susţinerea aspiraţiilor Republicii Moldova de a deveni un stat prosper şi democratic în cadrul unei Europe unite. Victoria Nuland l-a informat pe preşedintele Timofti că SUA au în vedere să intensifice programele de dezvoltare destinate diferitor domenii din Republica Moldova.

Ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Natalia Gherman, a declarat la conferinţa de presă după întrevederea cu Victoria Nuland, că vizita acesteia reprezentă un semnal de susţinere din partea SUA a transformărilor democratice din Moldova. „Ne dorim să avansăm acest dialog şi relaţia de prietenie. Am constatat că relaţia bilaterală dintre Moldova şi SUA este mai bună ca niciodată. Este expresia utilizată de doamna Nuland caracterizînd calitatea dialogului bilateral”, a comunicat ministrul.

Oficialul moldovean a subliniat că recent a fost lansat dialogul strategic moldo-american dar şi grupul bilateral pe domeniul energetic. „Salutăm că după o pauză de aproape 9 ani am lansat activitatea comitetului moldo-amercian de cooperare economică şi investiţională. Ne-am exprimat gratitudinea pentru asistenţa SUA, acordată pentru dezvoltarea şi transformarea democratică a ţării. În 22 ani de cooperare SUA au oferit Moldovei în diferite programe şi proiecte peste un miliard de dolari”, a accentuat Natalia Gherman.

Cei doi oficiali au discutat şi despre ultimele evoluţii în contextul regional. Natalia Gherman a reiterat obiectivul Moldovei de a contribui la asigurarea securităţii în regiune. „Am discutat şi despre agenda europeană a Republicii Moldova. Am constatat că eforturile trebuie armonizate şi obiectivele pe care le promovăm în raport cu UE coincid cu cele ale SUA. Am constatat că SUSA vor contribui în măsură consistentă la succesul parcursului nostru european”, a încheiat ministrul moldovean.

La rîndul său, adjunctul secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland, a reiterat susţinerea SUA pentru parcursul european al ţării, reafirmînd sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. „Toţi cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv cei din regiunea transnistreană şi Găgăuzia, vor beneficia, în mod egal, de pe urma procesului de integrare europeană” a menţionat oficialul american.

De asemenea, adjunctul secretarului de Stat american a reiterat necesitatea continuării luptei împotriva corupţiei, în special a reformelor în domeniul justiţiei şi afacerilor interne.

Totodată, adjunctul secretarului de Stat american a apreciat înalt decizia Republicii Moldova de a trimite un contingent militar în cadrul misiunii internaţionale KFOR din Kosovo. Şefa diplomaţiei de la Chişinău a remarcat că decizia dată reprezintă o contribuţie practică a R. Moldova în asigurarea securităţii internaţionale.

Sursa: IPN